Echipa Spitalului raional Edineț în acțiune

   În medie, un pacient poate infecta alte 2-3 persoane. O importanță primordială în controlul infecției Covid-19 revine:

— Respectării regulilor de igienă riguroasă (a mâinilor, a suprafețelor, etc.) și a cerințelor igienice la tuse sau strănut;

— Măsurilor epidemiologice de detecție și izolare precoce a pacienților, și de indentificare și supraveghere a tuturor persoanelor cu care aceștia au intrat în contact;

— Evitării locurilor aglomerate sau persoanelor bolnave și restricționării călătoriilor în zonele unde s-au înregistrat cazuri de Covid-19;

— Contagiozitatea este în special în colectivități sau în alte locuri aglomerate, cu precădere atunci când distanța între oameni este mai mică de 1 metru. Infecția Covid-19 a fost declarată drept pandemie de către OMS în data de 11 martie 2020.

Receptivitatea – este generală. Virusul SARS-CoV-2 este actualmente răspândit în toată lumea, oamenii neavând imunitate față de această infecție.

Imunitatea postinfecțioasă obținută în urma infecției naturale este specifică față de steriotipul coronavirusului. Majoritatea persoanelor cu Covid-19 prezintă un răspuns la anticorpi către ziua 10-21 post infectare (anticorpii clasa IgM –în medie la a 10-a zi, iar clasa IgG – la a 14-a zi). Nu la toți pacienții anticorpii pot fi detectați prin metode actuale de diagnostic. Durata imunității la moment nu se cunoaște, dar se știe că în cazul infecției cu alți coronaviruși longevitatea răspunsului serologic a fost de 12-52 săptămâni. Din aceste considerente, testele serologice se recomandă a fi utilizate în principal în scop de screening la nivel populațional.

Perioada de incubație este de 2-4 zile (în 95% între 4-7 zile).

 

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile sunt virusuri din familia Coronaviridae, cu o largă gamă de răspândire de la om la animale. Numele de coronavirus vine de la latinescul “corona”, care înseamnă „coroană” fiind sugerat de aspectul microscopic al virusului.

La oameni, coronavirusurile provoacă infecţii respiratorii, care pot avea severitate variabilă, de la răceală comună, până la pneumonii severe, cum ar fi Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sau epidemia actuală produsă de noul coronavirus provenit din China ( SARS-Cov-2 sau n-Cov) denumită Covid-19 ( Corona Virus Disease – 2019).

Aceste ultimile trei tipuri de coronavirusuri au avut ca rezervor de infecţie liliacul. Apoi gazde intermediare au fost zibetele sau ratonul pentru SARS, cămilele pentru MERS şi pangolinii şi şerpii pentru SARS-Cov-2.

Coronavirusul denumit SARS-CoV-2 a fost indentificat pentru prima dată în China, în decembrie 2019. Autoritătţile chineze au anunţat un focar de pneumonii din cauză necunoscută la pacienţii care aveau conexiuni cu o piaţă de animale din Wuhan, provincia Hulei.

Răspândirea infecţiei numită de medici pneumonie Covid-19 (Corona Virus Disease – 2019) a fost rapidă, cu creşterea progresivă a numărului de cazuri în China şi, ulterior, în alte ţări din Asia, Europa, Africa, America de Nord şi Australia. Iniţial, cele mai afectate ţări, în afara Chinei, au fost Coreea de Sud, Iran şi Italia.

În Europa, epidemia de coronavirus s-a extins treptat în toate ţările, care au fost nevoite să ia decizii dure referitoare la securitatea cetăţenilor propriilor ţări.

 

Cum se transmite coronavirusul?

Coronavirusul este un aerogen. Se transmite pe cale respiratorie. Dar contaminarea  poate avea loc şi prin contactul cu suprafeţele pe care se află virusul şi apoi atingerea feţei, nasului, gurii.

Căile de transmitere ale noului coronavirusului sunt:

Prin particule flugee sau „ploaie de picături” de secreţii respiratorii eliminate prin tuse, strănut sau chiar în timpul vorbirii, riscul de contaminare fiind mai mare dacă distanţa dintre interlocuitori este mai mică de 1m;

Prin contact direct sau indirect cu obiectele şi suprafeţele contaminate cu secreţii respiratorii.

De reţinut! Virusul Covid-19 are o capacitate de supravieţuire pe suprafeţe de până la 9 zile, la temperatura camerei. Virusul este sensibil la temperaturi ridicate de peste 26 de grade Celsius. Soluţiile dezinfectante pe bază de alcool sau biocidice pot omorî coronavirusul.

 

Perioada de incubaţie Covid-19

Noul coronavirus Covid-19 se transmite de la om la om şi are o perioadă de incubaţie între 1 şi 14 zile, cu o medie de 5-7 zile. Însă rezultatele unor cercetări efectuate în China arată că infecţia cu coronavirus a apărut în unele cazuri chiar şi la 29 zile de la expunere. Datele privind incubaţia pot suferi modificări, de la caz la caz. În medie, un pacient infectat cu SARS-CoV-2 poate infecta alte 3 persoane, portivit OMS

 

Perioada de carantină

Persoanele care vin din ţările cu zona de focare epidemice sau cele care au intrat în contact cu persoanele provenind din regiunile menţionate trebuie să anunţe autorităţile medicale. În afară de consultaţiile medicale, persoanele respective vor primi recomandaţia de a rămâne izolate la domiciliu sau vor fi plasate în carantină timp de 14 zile.

Persoanele suspecte de infectare cu coronavirus, mai ales dacă prezintă simptome precum tuse, febră, dificultăţi respiratorii, trebuie să apeleze la 112 pentru a li se acorda asistenţă medicală.

 

Simptome coronavirus

Portrivit medicilor, boala determinată de infecţie cu noul coronavirus debuteză printr-un sindrom pseudogripal cu manifestări uşoare în majoritatea cazurilor, dar care pot evolua spre forme severe şi deces.

Penumonia Covid-19 se manifestă printr-o triadă simptomatică specială:

Febră

Tuse

Dificultăţi respiratorii.

Acestor simptome li se pot adăuga uneori: actenie, dureri musculare, dureri de cap, rareori apar simptome precum rinoree (nas care curge), strănut, dureri de gât. De asemenea, simptome digestive (diaree) apar foarte rar.

Conform unor studii, este posibil ca persoanele infecate cu noul coronavirus să fie contagioase încă din perioada de incubaţie, înainte de a manifesta simptome evidente.

 

Complicaţii şi mortalitatea

Formele severe, soldate cu deces, au evoluat cu insuficienţă respiratorie, la fel şi disfuncţie multiplă de organe.

Persoanele de risc să dezvolte complicaţii ca urmare a pneumoniei Covid-19 sunt:

Vârstnicii ( peste 60 ani);

Pacienţii cu boli cronice asociate: boală cronică respiratorie, diabet zaharat, boli cardiovasculare, cinoză hepatică şi alţii de imunodepresie.

 

Coronavirusul la copii

Din totalul pacienţilor înregistraţi cu infecţia Covid-19, doar 2Y au fost copii, iar dintre aceştia doar 1% sunt copii sub vârsta de 10 ani. Nici unul dintre sugarii infectaţi până acum cu SARS-CoV-2 n-au făcut forme extrem de grave. Aceste concluzii i-au făcut pe specialişti să afirme că epidemia de coronavirus nu afecteză în mod sever copiii. Potrivit datelor actuale, Covid-19 afectează în special adulţii bărbaţi, mai ales cei cu comorbidităţi.

Copiii cu coronavirus, majoritatea sugarilor din China, au prezentat simptome similare infecţiilor respiratorii, care includ: febră, tuse, secreţii nazale. Nici unul dintre copiii spitalizaţi n-au necesitat terapie intensivă sau ventilaţie mecanică şi nici n-au dezvoltat complicaţii.

 

Nu luaţi medicamente fără avizul medicului

Nu luaţi medicamente antivirale şi nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Momentan, nu există cercetări care demonstrează că folosirea medicamentelor antivirale ar putea preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcţionează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusurilor, dar nici împotriva coronavirusului.

 

Animalele de companie nu transmit viruşii

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câinii şi pisicile pot fi infectate de noul coronavirus (Covid-19). În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă şi săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

 

Regulile generale în sănătatea publică

Asigurarea respectării distanţei sociale minim 1m;

Purtarea obligatorie a măştilor în spaţii deschise şi închise, dacă nu este posibilă asigurarea distanţei sociale de minim 1m;

Masca trebuie să acopere nasul şi gura;

Respectarea igienei mâinilor;

Respectarea igienei respiratorii (eticheta tusei) şi strănutului în şerveţel sau în pliul cotului;

Respectarea regimului de autoizolare;

Monitorizarea zilnică a stării de sănătate;

Asigurarea termometriei la intrarea în spaţiile comerciale, publice şi locuri de muncă;

Asigurarea angajaţilor cu echipament de protecţie;

Asigurarea cu dezinfectant la intrarea în spaţii;

Dezinfectarea suprafeţelor, utilajelor de minim 3 ori pe zi;

Aerisirea şi ventilarea suprafeţelor.

 

Să sperăm că, dacă va începe imunizarea şi se va efectua după un program rapid, conform pronosticului medicului Aliona Botnari, spre toamnă poate vom finaliza lupta cu pandemia.

Majoritatea medicilor ce prin angajamentul profesional îşi îndeplinesc obligaţiile, întruchipează valori omeneşti, dedicându-se exercitării acestei nobile profesii de medic.

Pentru aprecierea muncii lucrătorilor medicali în anul 2020, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, pentru merite deosebite faţă de stat, muncă îndelungată şi succese considerabile în activitatea profesională, s-a conferit Distincţii de Stat urmatorilor lucrători medicali:

Ordinul „Gloria Muncii” – Botnari Aliona, şef secţie boli infecţioase;

Ordinul „Gloria Muncii” – Bajureanu Mihail, medic ORL;

Ordinul „Meritul Civic” – Fetco Nicolai, medic  pulmonolog, şef secţiе consultativă;

Medalia „Nicolai Testemiţeanu” – Dubceag Sofia, asistentă medicală în anestezie şi reanimare;

Medalia „Nicolai Testemiţeanu” – Serebrianschi Elena, medic cardiolog.

 

Statele membre ale OMS au declarat anul 2021 – Anul Internaţional al Cadrelor Medicale şi Îngrijitorilor.

Să sperăm că toţi medicii în anul acesta vor fi feriţi de infectări de coronavirus, să le dea Domnul sănătate, succese în activitatea nobilă de „om în halat alb” – culoarea curăţeniei sufleteşti, a sincerităţii şi iubirii faţă de cei dragi şi apropiaţi.

Ion Baltă

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X