La 24 martie a fost consemnată Ziua Mondială a Tuberculozei

  În fiecare an, pe 24 martie, se consemnează Ziua Mondială a Tuberculozei (TB). Scopul acestei activităţi este de a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare ale tuberculozei asupra sănătății, societății și economiei, și pentru a intensifica eforturile de a se pune capăt epidemiei globale de TB. Data marchează ziua din 1882 când doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli. 

 

Republica Moldova reprezintă țara din Regiunea Europeană care pune prioritate pe controlul tuberculozei. În plan național, tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, țara aflându-se printre 40 de țări cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume. În ultimii ani se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice prin tuberculoză. Datele statistice demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici, ca rezultat al asigurării serviciilor de îngrijiri în TBC (prevenire, depistare, tratament) centrate pe necesitățile persoanelor.

Conform anuarului statistic, pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate 2382 cazuri noi plus recidive de tuberculoză, ceea ce constituie o rată de 67,2 la 100 mii populație privind incidența în comparație cu anul 2018 (2502 cazuri noi plus recidive, 70,6 la 100 mii populație) și anul 2017 (2700 cazuri noi plus recidive, 76,1 la 100 mii populație).

Tuberculoza afectează mai mult bărbații decât femeile, cu un raport al cazurilor noi de 73,2 % bărbați la 26,8% femei. Cele mai înalte rate ale tuberculozei au fost raportate în rândul adulților cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani. Vârsta medie la momentul diagnosticării a fost de 43 de ani.

Incidenţa cazurilor noi de tuberculoză cu localizare pulmonară la copiii cu vârsta 0 – 17 ani pentru anul 2019 a fost de 6,2 la 100 mii populație (42 cazuri), pentru anul 2018 – 7,0 (47 cazuri).

Mortalitatea prin tuberculoză în anul 2019 a constituit 5,9 la 100 mii populație  (209 cazuri), comparativ cu 2018 – 6,5 (232 cazuri).

În anul 2019, rata  tuberculozei rezistente la medicamente a constituit 18,6% printre cazuri noi și 39,3% printre cazurile de tratament repetat.

În RM tratamentul tuberculozei pentru toți pacienți este gratuit. Rata de succes printre cazurile noi și recidive de tuberculoză sensibilă la medicamente pentru pacienții care au inițiat tratamentul în anul 2018 a constituit 83,9%.                                                   Tuberculoza este boala cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, care, cel mai frecvent, afectează plămânii. Aceasta se transmite prin aer, când persoanele cu TBC pulmonară tușesc, strănută sau scuipă. E suficient ca o persoană să inhaleze doar câțiva germeni pentru a se infecta.

 

Cine este cel mai expus riscului?

Tuberculoza afectează mai ales adulții în vârsta productivă de muncă. Cu toate acestea, toate grupele de vârstă sunt expuse riscului. Peste 95% din cazuri și decese au loc în țările în curs de dezvoltare.

Persoanele infectate cu HIV sunt de 18 ori mai predispuse să dezvolte TBC activă.

Riscul de TBC activă este, de asemenea, mai mare la persoanele care suferă de alte afecțiuni care afectează sistemul imunitar.

Persoanele cu subnutriție sunt de 3 ori mai expuse riscului.

Consumul excesiv de alcool și fumatul de tutun cresc riscul îmbolnăvirii cu TBC de 3,3 și respectiv de 1,6 ori.  În 2019, 0,72 milioane de cazuri noi de tuberculoză la nivel mondial au fost atribuite consumului de alcool și 0,70 milioane au fost atribuite fumatului.

 

Simptome frecvente ale tuberculozei:                                                                                      

  • Tuse pe termen lung (trei luni și mai mult);
  • Dureri în piept;
  • Slăbiciune sau/și oboseală;
  • Pierdere în greutate;
  • Transpirații nocturne.

De multe ori, aceste simptome pot fi ușoare timp de mai multe luni, astfel, dacă adresarea la medic este tardivă, va crește și riscul de răspândire a infecției la alte persoane.

 

Tuberculoza și COVID-19

Tuberculoza (TBC) și COVID-19 sunt boli infecțioase care atacă, în primul rând, plămânii. Ambele boli au simptome similare, cum ar fi tusea, febra și dificultățile de respirație. Însă, diferența e că TBC are o perioadă de incubare mai mare, cu un debut mai lent al bolii. În timp ce experiența infecției COVID-19 la pacienții cu TBC rămâne limitată, se anticipează că persoanele bolnave de TBC și COVID-19 pot avea rezultate mai slabe la tratament, mai ales dacă tratamentul pentru TBC este întrerupt. Pacienții trebuie să fie informați de către autoritățile de sănătate despre importanța măsurilor severe de precauție pentru a fi protejate de COVID-19 și despre necesitatea continuării tratamentului împotriva TBC prescris.

 

Prevenție    

Reducerea transmiterii tuberculozei în societate prin măsuri de prevenire, inclusiv extinderea tratamentului preventiv al tuberculozei la persoanele care trăiesc cu HIV, contacții adulți, copiii și asigurarea a minim 95% a ratei de vaccinare cu vaccinul Bacillus Calmette-Guerin la nou născuți;

Prin respectarea regulilor de igienă personală (să acopere gura când tușește, să nu scuipe pe jos, etc.) și a locuinței (curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea la soare a lenjeriei);

Evitarea contactului cu persoanele bolnave;

Evitarea consumului de droguri și a fumatului;

Evitarea stress-ului;

Alimentație sănătoasă;

Dacă aţi fost în contact cu bolnavi de TBC, adresaţi-vă medicului de familie.

 

De Ziua Mondială a TBC, OMS a lansat apel la toată lumea să respecte promisiunea:

Accelerați răspunsul de stopare a tuberculozei pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă, strategia OMS pentru eradicarea TBC, Declarația de la Moscova pentru a pune capăt TBC și declarația politică a reuniunii la nivel înalt a ONU privind TBC.

Diagnosticați și tratați 40 de milioane de persoane cu TBC până în 2022, inclusiv 3,5 milioane de copii și 1,5 milioane de persoane cu TBC rezistentă la medicamente. Acest lucru este în concordanță cu efortul general al OMS către Acoperirea Universală de Sănătate și cu inițiativa emblematică a Directorului General al OMS „Depistați. Tratați. Eliminați” împreună cu Fondul Global și Parteneriatul Stop TB.

Ajungeți la 30 de milioane de persoane cu tratament preventiv al TBC până în 2022, astfel încât persoanele cele mai expuse riscului să primească tratament preventiv împotriva TBC, inclusiv 24 de milioane de persoane de contact din gospodărie cu pacienți cu TBC, dintre care 4 milioane sunt copii sub 5 ani și 6 milioane de persoane care trăiesc cu HIV.

Mobilizați finanțarea suficientă și durabilă pentru a sprijini eforturile de a pune capăt TB.

Investiți în cercetarea TB pentru  o știință mai bună, instrumente mai bune.

CEASUL TICĂIE. E TIMPUL SĂ NE RESPECTĂM PROMISIUNILE. 

E TIMPUL SĂ STOPĂM TBC.

Nelli Caterinciuc, medic igienist, CSP Edineț

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X