«Învăţământul extraşcolar dezvoltă potenţialul creativ al elevilor»

   Dl Ştirbu Vitalie, şeful Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport Briceni: „Activităţile extraşcolare vin în completarea procesului de învăţământ şi contribuie la descoperirea şi dezvoltarea aptitudinilor elevilor în diverse domenii artistice. Procesul dezvoltării tinerei generaţii nu poate fi redus numai la activitatea instructiv-educativă care se desfăşoară în cadrul lecţiilor. În acest scop se folosesc şi alte forme de activitate, cum ar fi: cercurile organizate la diferite obiecte, vizitele şi excursiile, concursurile şcolare etc., care contribuie la adâncirea cunoaşterii, la descoperirea, dezvoltarea şi valorificarea intereselor şi pasiunilor, stimulează creativitatea, oferă cadrul afirmării şi recunoaşterii performanţelor. În plan moral, aceste activităţi contribuie la formarea şi dezvoltarea atitudinilor de respect pentru cunoaştere, pentru cultură, pentru creatorii ei, la exersarea trăsăturilor pozitive de voinţă şi caracter. Direcţia Învăţământ, Tineret şi Sport Briceni acordă o mare atenţie instituţiilor de învăţământ extraşcolar din raion: investim în resurse umane şi materiale, digitalizăm procesul educaţional, organizăm formarea cadrelor didactice şi schimb de experienţă. Toate acestea ne dau roadă: avem rezultate frumoase, performanţe la nivel naţional şi raional.”

 

 Statia Tinerilor Tehnicieni Briceni este o institutie extrascolara, de stat, nonprofitabila, care asigura o pregatire teoretica practica in domeniul tehnicii, respectand planul — cadru elaborat de ME al Republicii Moldova. Instruirea se desfasura conform Codului Educatiei, regulamemtului institutiilor extrscolare, reiesind din capacitatea institutiei — 138 ore.

 

MISIUNEA

Statia Tinerilor Tehnicieni Briceni este o institutie extrascolara de invatamant, deschis tuturor copiilor si adolescentilor, care contribuie la formarea unui membru a cercului cult, intelegent, creativ, competent, capabil sa se adapteze in situatii de integrare in comunitate, pregatit pentru conditiile de schimbare din societate.

 

STT BRICENI :

 • Ofera copiilor si adolescentilor conditii echitabile pentru un invatamant complementar, intelegenta si talent, unite intr-o personalitate creatoare, tinand cont de factorii socio-culturali si de particularitatile de varsta ale elevilor;
 • Mentine si consolideaza prestigiului de care se bucura in comunitate, sporind prestigiului sau in randul institutiilor similare din raion;
 • Atrage spre STT Briceni copii, motivand acestora obtinerea performantelor, cuprinzand intr-o pondere insemnata copii din familii defavorizate si acorda sanse pentru accesul lor la activitatile STT Briceni.

 

VIZIUNEA

Statia Tinerilor Tehnicieni Briceni doreste sa realizeze servicii educationale de calitate pentru formarea unor personalitati de valoare, creative, sa formeze viitoarea elita cu vocatie europeana, sa dezvolte diferite parteneriate, a caror finalitate sa fie realizarea unui parcurs educational de succes, sa coopereze cu institutiile extascolare la nivel de raion, republica, de peste hotare pentru a imbina in mod eficient traditiile locale cu valorile nationale si universale.

 

O problema prioritara in organizarea procesului educational a fost asigurarea cu cadre didactice. In cadrul Statiei Tinerilor Tehnicieni Briceni in anul scolar 2019-2020 au activat 8 pedagogi.

 

Programele sant determinate de spectru de interese in domeniul organizarii timpului liber, stiintelor si de particularitatile de varsta , si prevede largirea orizontului politehnic, familiarizarea cu tehnica , cu legile de dezvoltare a ei , cu principii de modelare si construire, dezvoltarea capacitatilor multilaterale de creatie a elevilor din clasele incepatoare si clasele mari. Orarul activitatii cercurilor a fost programat pe 5 zile.

Obiectivul major a  institutiei a fost: ,,Dezvoltarea  invatamintului prin asigurarea accesului la o educatie de calitate”

 

La inceput de an institutia a fost asigurata cu resurse umane la 100% . Au fost cuprinsi 265 elevi de varsta primara si gimnaziala. Au fost formate 25 grupe de elevi. Au activat cercurile :

 1. Modelarea tehnica incepatoare
 2. Tehnici si decor vestimentar si interior
 3. Tehnici de confectionare a accesoriilor
 4. Tehnologia confectiilor
 5. Arta acului
 6. Tanarul tehnic al masinii de cusut
 7. Креатив своими руками
 8. Fir – decor
 9. Tanarul motociclist
 10. Motocross
 11. Tanarul cartinghist
 12. Roata fara primejdii
 13. Tanarul modelator in constructii
 14. Construirea artistica a hartiei cu elemente de origami.

 

In timpul activitatilor sant folosite diferite forme de predare, ce contribuie la familiarizarea practica a elevului cu munca de diferite profesii, la dezvoltarea tuturor aspectelor inclusiv si cea creatoare ..Cercurile au fost frecventate  la 82 %. Procesul de instruire nu a fost intrerupt.

Intotdeauna se pune accentul pe promovarea creativitatii tehnice, echitatii sociale, pe intelegerea si aprecierea valorificarii potentialurilor copiilor.

 

Statia Tinerilor Tehnicieni Briceni activeaza in parteniatiat cu toti factorii educationali din teritoriu, participa activ in cadrul concursurilor de profil la nivel de teritoriu si republica:

— la nivel local am participat in desfasurarea activitatilor:

— Ziua profesionala a angajatilor din invatamant (03.10.2019) — DITS Briceni,

— Hramul or.Briceni (14.10.2020) — Primaria Briceni

— La o cafea cu un politist (13.12.2019) — IP Briceni,

— Activitatea de 8 Martie (05.03.2020) – Consiliul raional Briceni

 

In perioada 11 martie – 15 mai 2020 in baza ordinului nr.02-104 din 11.03.2020 in institutie a fost organizat invatamantul la distanta prin asistarea de tehnologii si aplicarea diferitor platforme.

Cadrele didactice s-au inclus activ in procesul de formare continua in perioada de carantina participand la:

— In perioada 13 aprilie -13 mai 2020 4 conducatorii de cerc au participat in cadrul ARTico — Maraton on-line – confectionarea unei compozitii florale, obtinand diploma de Gradul II. La finele Martonului fiecare participant a primit Certificat de participare (20 ore).

In scopul propagarii educatiei tehnice  au fost  organizate expozitii de lucrari confectionate de copii.   ,,Culorile toamnei” ,,Fantezie, dibacie, creatie”, ,,Ladita cu minuni” in cadrul institutiei si in cadrul orasului.

 

Perspective de dezvoltare: scopul major: asigurarea calitatii procesului educational in invatamantul extrascolar.

Dezvoltarea parteneriatelor.

Imbunatatirea managementului.

 

Rezultatele activitatii STT Briceni sunt in dinamica. Deseori conducatorii de cercuri din institutii preuniversitare solicita ajutor metodic in petrecerea activitatilor extracuriculare de la conducatorii de cerc din institutie, completarea registrelor pentru orele de cerc, planificarea corecta a orelor.

In  perioada activitatii manageriale ne straduim sa stabilim relatii democratice, care sa porneasca de la drepturile omului, de la respectul fata de om, cat si de la necesitatea ca procesul  instructiv — educativ sa aiba un caracter ascendent, in sensul de a dezvolta si educa in cadrul STT personalitati complexe. Scopul educatiei ar trebui sa fie pregatirea unor oameni care sa actioneze si sa gandeasca independent si care, in acelasi timp, sa vada in slujirea comunitatii realizarea suprema a vietii lor (Albert Einstein).

Zdeara Aliona, director STT Briceni

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X