Lectura online: activitatea bibliotecii in timpul pandemiei

  „Eu mi-am imaginat intotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci,

 alte persoane considera ca ar fi o gradina, altii si-l pot inchipui ca un palat,

 eu l-am imaginat intotdeauna ca o biblioteca si aici ma aflam eu…”

  (Jorge Luis Borges)

Biblioteca Publica Raionala Edinet face parte din sistemul national de biblioteci, fiind institutie infodocumentara, care contribuie la valorificarea colectiilor inclusiv prin operarea cu instrumente specifice de informare, necesare beneficiarului.

Misiunea Bibliotecii este asigurarea accesului gratuit si nediscriminatoriu la informatie, lectura si tehnologii informationale.

Fondata in 1946, intr-o odaita mica, Biblioteca Publica Raionala Edinet (PBRE) a avut o mare insemnatate pentru locuitorii orasului. Datele de arhiva despre evolutia bibliotecii pe parcursul anilor releva ca la scurt timp dupa fondare directoarea Cosareva aduna o colectie bogata de carte in suma de 9 mii ruble. La 14 iulie 1946 fondul de carte constituia 3400 de unitati.

Biblioteca Publica Edinet continua sa-si realizeze scopurile pentru a deveni un centru de informare si documentare ce corespunde cerintelor actuale a comunitatii.

Principiul de organizare, in opinia noastra, consta in asigurarea planificarii corecte al activitatilor cultural-educative.

Traditional se organizeaza activitati cultural-educative inchinate Sarbatorii Nationale ”Ziua Comemorarii lui M. Eminescu”. In luna ianuarie practic toate bibliotecile publice organizeaza ore tematice, reviste bibliografice, expozitii si vernisaje de carti.

”Zilele Creanga” (1-7 martie) – bibliotecile publice organizeaza diferite activitati cu genericul ”Povesti la gura sobei”, ”Sfatosul bunic din Humulesti”, cititul si discutia cartilor lui Ion Creanga. Al treilea an consecutiv la Biblioteca pentru copii Edinet se desfasoara Concursul raional ”Miss Smarandita”, in parteneriat cu institutiile de invatamant preuniversitar si bibliotecile publice din retea.

In Saptamana Lecturii si a Cartii pentru copii (1-7 aprilie ), cu genericul ”Lecturi frumoase din carti prietenoase”, se petrec excursii in biblioteci, se organizeaza recitaluri de  poezii de Gr.Vieru, M.Eminescu, A.Mateevici, etc., se desfasoara activitati de promovare a lecturii in clasele primare.

Anual, la 2 iulie – Sarbatoarea Nationala ”Ziua Comemorarii lui Stefan cel Mare si Sfant”, bibliotecile publice desfasoara un ciclu de activitati fiind deosebite prin activitatile organizate sub egida Anului lui Stefan cel Mare si Sfant.

Luna august este bogata in evenimentele nationale ”Ziua Independentei” si „Limba Noastra” – in Gradina Publica ”Vasile Alecsandri”, pe aleea clasicilor, BPR Edinet, de comun acord cu bibliotecile publice din retea si institutiile de invatamant preuniversitar se desfasoara anual  activitatea ”In limba asta ma-nteleg”.

A devenit traditie organizarea la finele lunii august a Universitatii de vara ”Vasile Stroiescu”, cu invitarea scriitorilor, criticilor literari, colaboratorilor Bibliotecii Nationale. In parteneriat cu institutiile de invatamant general, participam la desfasurarea orelor educative Ziua Cunostintelor la 1 septembrie.

Anual, in cadrul Festivalului National al Cartii si Lecturii (31 august–28 septembrie) bibliotecile publice participa la desfasurarea festivalului, prin concursuri ”Cel mai activ cititor”, ”Cea mai activa familie cititoare”, ore tematice si reviste bibliografice catre Ziua Cunostintelor.

Datorita Programului NOVATECA, avem posibilitate sa atragem utilizatorii atat prin imprumut de carte, cat si prin utilizarea calculatorului si plansetelor, acces la retelele de socializare, prin dezvoltarea serviciilor moderne de biblioteca.

Oferim servicii: pentru adulti, copii, prescolari, tineri, cultural,persoane dezavantajate.

In anul 2015 a fost lansat si functioneaza pana in prezent serviciul modern “Apicultura – pasiune si afacere”, care acorda servicii de instruire  pentru 35 apicultori din raion. Impactul acestui serviciu сonsta in extinderea cunostintelor in domeniul apiculturii, in posibilitatea de a face schimb de experienta si cunostinte, de a utiliza tehnologii informationale moderne intru primirea informatiilor mai ample.

Avem un serviciu  ”Generatia bartanilor singuri acasa”, prin care livram la domiciliu beneficiarilor volumele solicitate.

Un spectru larg de servicii moderne se ofera elevilor de diferite varste la Biblioteca pentru Copii, Ora povestilor, Tableta- Poliglot, Desenam in format modern, Cream filme cu desene animate.

Pandemia a afectat activitatea noastra, insa colaboratorii bibliotecii s-au adaptat la situatie, propunand cititorilor diverse solutii si activitati in perioada starii de urgenta.

Printre primii pasi a fost instiintarea telefonica a utilizatorilor despre prelungirea termenului de folosire a cartilor, prin ce s-a stopat iesirea suplimentara din casa.

Distantierea sociala incercam sa-o transformam intr-um lucru pozitiv si benefic pentru comunitate. Activitatile organizate se prezinta periodic pe pagina Facebook a bibliotecii. Tehnologiile informationale au fost de mare ajutor. Avem posibilitate de a crea expozitii de publicatii, prezentari PowerPoint, Kinostudia si platforma Canva (filme video, infografice, postere).

Pe timp de pandemie ne-am confruntat cu imposibilitatea de a organiza activitati cultural-educative cu participarea masiva a utilizatorilor bibliotecii. In acest context am convenit la organizarea unor activitati in regim de distanta si on-line.

Un lot de carte a fost primit din partea Bibliotecii Nationale a RM (sursa – Proiect editorial MECC). Din bugetul municipal s-au alocat mijloace financiare pentru procurarea cartilor solicitate de utilizatori.  Pe pagina Facebook a fost prezentata Expozitia de carte ”Colectii noi la Biblioteca pentru Copii Edinet”, cu o revista bibliografica.

Asa, la 22 mai curent, la 140 ani de la nasterea prozatorului si publicistului Tudor Arghezi, a fost produs film de scurta durata ”Tudor Arghezi”.

De Ziua Mondiala Impotriva Fumatului (31 mai), intru promovarea modului de viata fara fumat, am produs film ”Ziua Mondiala fara Tutun”

Ziua Internationala a Ocrotirii Copiilor a fost marcata prin participarea copiilor de diferite varste cu recital de poezie despre copii si copilarie, prin video clip.

De ziua de nastere a poetului rus A.Puskin am organizat un video cu o  expozitie de carte si cu o revista bibliografica.

La 2 iulie, catre Ziua Comemorarii lui Stefan cel Mare si Sfant, am produs film ”Etern al tarii Domnitor”.

Toate activitatile sus-enumerate au fost plasate pe pagina Facebook a bibliotecii.

Biblioteca a luat parte la Concursul Republican ”Istorii locale in povestiri digitale”, cu participarea elevilor din localitatile raionului, care au creat povestiri digitale  despre istoria unui monument din localitatea respectiva.

In anul 2019 BPR Edinet a devenit partener la Proiectul ”Comunitatea mea”, sustinut de USAID si IREX. In cadrul proiectului biblioteca a luat parte la dezbateri privind Strategia de dezvoltare socio-economica a mun.Edinet. la fel, s-a creat serviciul nou de biblioteca ”Acces cetatenilor la informatie de interes public”, prin care locuitorii municipiului vor avea posibilitate de a primi informatii utile despre planificarea si gestionarea mijloacelor financiare, de a participa la audieri publice de elaborare si intocmire a bugetului municipal.

Din luna  mai 2019 Biblioteca pentru Copii Edinet participa la Proiectul International PRODEM-2 ”Imputernicirea tinerilor pentru cetatenia activa in Moldova”. In cadrul Proiectului au fost organizate activitatile ce tin de informarea persoanelor tinere in diferite domenii – educatie electorala, conducerea treburilor publice, etc.

In perioada pandemiei am continuat implementarea Proiectului International ”Ora sa STIM”, startul caruia la Edinet s-a dat la 2 februarie 2020. Scopul proiectului este promovarea lecturii si curiozitatii pentru stiinta, tehnologie, inginerie, matematica, prin intermadiul unei colectii de carti frumos illustrate intr-o forma distractiva. In cadrul lui s-au organizat saptamanal lecture cu voce tare, comunicare si experimentare, care vizeaza consolidarea interesului fata de temele STIM in randul copiilor de varsta 3-10 ani. Parteneri in realizarea proiectului dat sunt institutia de invatamant prescolar ”Curcubeu” si Gimnaziul Edinet, in speranta de a extinde numarul de parteneri.

Toate cele sus-expuse confirma, ca Biblioteca Publica Raionala Edinet, ca si toate bibliotecile din tara, a primit situatia creata ca o noua posibilitate de a demonstra cunostintele, competentele si abilitatile sale in utilizarea tehnologiilor noi, conlucrarea cu utilizatorii bibliotecii si intreaga comunitate in format on-line. Suntem convinsi ca metodele noi pe care le folosim in aceasta perioada de izolare, vor fi benefice si in viitor, cand criza COVID-19 s-a termina. Dar aceasta criza precis se va termina!

Rodica GLADINIUC, director Biblioteca Publica Raionala Edinet

 

 

 

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X