Viziunile elevilor despre şcoala de azi

 

  Ce înseamnă școala pentru un elev? Este un loc unde acumulăm cunoștințele, ne dezvoltăm multilateral și ne formăm ca personalitate. Școala oferă totul necesar pentru un elev, și în primul rând comunicarea. Datorită comunicării, elevul învață a vorbi corect, a discuta, a contraversa, a argumenta părerile și ideile proprii și a examina momente dificile. Dar toate aceste lucruri sunt greu de realizat la distanță. Noi, elevii, am simțit foarte bine importanța comunicării în ultimile trei luni al trecutului an școlar.

nseamn

Credeam, că stând acasă vom devni mai liberi, dar ne-am înșelat. Situația pandemică și starea de urgență impusă practic în toată lumea, ne-a făcut să ne izolăm în casele noastre și să nu comunicam cu cei apropiați în modul în care eram deprinși.

 

Eram siliți sa facem lecții la distanță. La un moment dat, ne-am obișnuit totuși și cu acest gen de “scoală”, dar cu toții simțeam că nu aceasta necesită inimile noastre și a dascălilor noștri. Elevii doresc cât mai curând sa se reîntoarcă în școli pentru a  învăța, a lucra, a comunica real, ci nu virtual. Majoritatea dintre noi înțeleg că școala la distanță este doar o imitare a învățăturii și educației. Deseori, astfel de lecții erau puțin productive, ceea ce provoca destabilizarea procesului educațional. Erau niște momente dificile. De exemplu aproape  40% de elevi au întâmpinat cel puțin un obstacol privind acces la educație online. O parte dintre aceștia n-a fost în stare să fie prezentă la ore din diferite cauze, principalele fiind: lipsa accesului la calculator/smartphone, lipsa accesului la internet/platforme online, lipsa unui spațiu adecvat pentru studii la domiciliu. Cele mai mari dificultati au simțit elevii claselor primare, care necesitau ajutorul și controlul părinților. Rolul lor era foarte important in aceasta perioada pandemică.

Dar totuși, putem menționa și avantagele unei astfel de educații:

— In urma învățământului la distanță, cadrele didactice împreuna cu elevii și-au îmbunătățit substanțial abilitățile digitale și de muncă independentă;

— Noi am oferit ajutorul reciproc unii pentru alții în organizarea orelor la distanță;

— Această situație ne-a învățat să prețuim ceea ce până acum preferam nici să nu observăm: școala, colegii, profesorii, lecțiile, timpul petrecut împreuna.

 

Eu aș dori din partea tuturor elevilor să exprim recunoștință profesorilor pentru munca și efortul depus, pentru neîntreruperea orelor și susținerea elevilor.

Iar acum, în pragul Zilei Cunoștințelor, sufletul fiecăruia dintre noi simte dorința înflăcărată de a reveni în instituțiile noastre, așa cum eram obișnuiți s-o facem ani la rând. Fie că cu anumite restricții, dar avem nevoie de școlile, clasele, băncile noastre. Noi înțelegem riscul reîntoarcerii noastre în institutii, și suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru procesul dat. Suntem pregătiți să devenim sprijinul profesorilor noștri, fiindcă realizăm că anul de studii care vine va fi unul special, dar aceasta nu ne sperie. Elevii doresc să facă școala și sper ca dorința lor să devină realitate!

Tamila Calcovschi, еleva clasei a XI-a Liceul Teoretic „Gr. Vieru” Briceni

 

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X