Alimentația corectă – primul pas pentru dezvoltarea unei generații sănătoase

  Pâinea cu rouă – un deliciu al copilăriei părinților și buneilor noștri.

Sandwich-uri, croissante, burghere, fornetti etc – deliciul copiilor de azi.

Așa a evoluat industria alimentară în ultimii 50 de ani și în țara noastră. Şi această evoluție a pus stăpânire nu numai pe generația în creștere.

 

Acest progres obținut în alimentatie devine o provocare pentru multe familii. Cu aceeași provocare se confruntă și unele instituții publice, care, conform INSTRUCȚIUNII privind organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general (HOTĂRÎRE Nr. HG722/2018 din 18.07.2018), au drept scop eficientizarea procesului de alimentație și ameliorare a statutului nutrițional al copiilor și elevilor, de a preveni intoxicațiile alimentare, bolile diareice şi maladiile netransmisibile.

Resursele financiare care completează bugetele școlilor la articolul alimentare soluționează doar parțial problema dată, diferențiind copiii după categorii de vârstă. E greu să delimitezi copiii la acest capitol.

Pentru Gimnaziul Criva din raionul Briceni, acest motiv a servit drept punct de reper în căutarea altor resurse financiare decât cele din bugetul instituției. În identificarea acestora, un rol aparte i-a revenit administrației publice locale din satul Criva, care a  mediat relațiile de stabilire a unui  parteneriat durabil cu agentul economic din localitate ÎCS „Knauf Ghips”.

Astfel, mai bine de 10 ani, întreprinderea cu capital străin „Knauf Ghips” susține activitatea gimnaziului, oferindu-ne produse alimentare în valoare de 5000 de lei lunar. Suntem unica instituție din raionul Briceni care alimentăm zilnic toți elevii, indiferent de vârstă, gratis. A fost foarte important  să convingem  partenerii în necesitatea de a oferi susținere anume la capitolul alimentație, deoarece,  pentru mulți elevi, bucatele preparate și oferite la cantina școlară este cea  mai consistentă alimentație zilnică. Anume la școală, elevii primesc acea doză necesară de vitamine, astfel asigurându-și o alimentație sănătoasă.

Este o ocazie în plus să-i aducem cuvinte de mulțumire și respect  dlui Buzichevici Cazimir, director general al ÎCS „KNAUF GIPS”, din partea cadrelor didactice, elevilor, părinților, care de-a lungul anilor rămâne a fi un prieten al gimnaziului. Acest model de susținere a școlilor de către agenții economici merită promovat.

Cu certitudine, o alimentație corectă și sănătoasă este primul, și cel mai important pas, în creșterea și dezvoltarea generației actuale, îmbunătățește sănătatea și buna funcționare a organismului elevului. În mod special, alimentația oferită la școală îi ajută pe adolescenți să-și îmbunătățească performanțele atât la învățătură, cât și în alte activități educaționale.

Obiectivul major pe care îl urmărim în organizarea hranei la nivel de gimnaziu este să oferim copiilor tot ce e mai bun. Aceasta ne motivează să respectăm standardele de păstrare, prelucrare și preparare a hranei zilnice. Un merit deosebit pentru cuvintele de mulțumire din partea elevilor  revine  bucătăreselor. Ele își încep activitatea de munca la ora 7:00, cu multă iscusință și dăruire de sine reușind să alimenteze toți elevii gimnaziului.

La fel de important în organizarea hranei elevilor este principiul „să nu facem risipă!”. De aceea, analiza prezenței la ore a elevilor ajută la respectarea acestui principiu.

Aceeași importanță o are și planificarea meniului de perspectivă, care aduce echilibrul unei alimentații sănătoase. Desigur, în considerație sunt luate și opiniile elevilor, care, constructiv, ajută la alternarea produselor în așa mod, încât de multe ori ei să zică: cea mai gustoasă mâncare a fost azi la școală.

Indiferent de vârsta elevilor, după părerea mea, trebuie găsite soluții ca fiecare copil din orice instituție publică să beneficieze de un prânz cald și consistent. Iar la alocarea resurselor financiare din bugetul de stat trebuie să fie luate în calcul costurile reale pentru procurarea produselor de calitate, care sunt mereu în creștere.

Angela IVANOV, gimnaziul Criva

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X