«Acolo unde şcolile prosperă, totul prosperă» — Martin Luther

  Școala este o mică societate cu valorile și problemele ei. Fie o școală mare (cu mulți elevi) sau mică (cu puțini elevi) probleme există, dar sunt și succese. 

Gimnaziul nostru este o școală mică în comparație cu școlile ce activează în capitală, dar, ținând cont de situația nordică, noi ne considerăm o școală mijlocie. Suntem la autogestiune, ceea ce este foarte bine și interesant, dar, totodată, enorm de complicat. În ultimul timp, de când școlile sunt finanțate per numărul de elevi ponderați, școlile medii, și cu atât mai mult cele mici, se descurcă cu greu.

O școală este valoroasă prin rezultatele obținute, prin personalitățile pe care le crește pentru viitorul societății. Maxima vieții mele este „Omul sfințește locul”. De aceea cred că nu are importanță poziția geografică a unei școli și chiar nici numărul de elevi, are importanță pedagogul care ghidează elevii, se străduie să fie un model pentru dicipolii săi, să îi învețe ce este cumsecădenia, bunătatea, onestitatea, dăruirea.

 

În gimnaziul nostru activează un corp profesoral puternic ce are drept menire promovarea de valori, formarea omului cult. Activitățile proiectate și desfășurate pe parcursul unui an de studii sunt bine gândite și implementate în activitatea școlii cu mult drag și implicare. Pe parcusul a mai multor ani desfășurăm activități de voluntariat, precum „O floare pentru Măria Ta, Iubite Dascăl”, care a fost o frumoasă surpriză pentru pedagogii veterani, ce i-au avut în vizită pe elevii gimnaziului în ajun de Ziua Pedagogului. Aceste momente de atenție au făcut ca pedagogii ce s-au dăruit pentru elevii din comunitate să fie însuflețiți la gândul că nu sunt uitați, că au fost și sunt personalități de valoare.

În ajunul sacrei sărbători de Paști, elevii noști merg la bătrânii singuratici din localitate cu o păscuță și ceva daruri pentru a le crea o sărbătoare și mai luminoasă, o sărbătoare creștină de suflet. Avem bătrânele care ne așteaptă an de an nu pentru darurile noastre, ci pentru a schimba o vorbă,  pentru a se umplea de acel zefir al tinereții.

O activitate cu proeminente valori ecologice este salubrizarea localității. În fiecare prmăvară, satul nostru devine mai curat nu numai datorită localnicilor, dar și a elevilor care se mobilizează pentru a salubriza drumurile satului sau chiar și micul râușor Cubolta, care pornește din localitatea noastră. Acum, în timpul pandemiei, este mai greu să ne implicăm în unele activități, trebuie să ținem seama de sănătatea atât a elevilor, cât și a consătenilor.

Un merit  în activitatea noastră o au și parteneriatele care sunt de bun augur și ne ajută în existența și promovarea valorilor. Un eficient parteneriat îl avem cu APL Cernoleuca, în frunte cu dna primar Ala Mazureac, cea care este prezentă la toate activitățile desfășurate de către instituție, cea care ne ajută să existăm, ne susține în acțiunea noastră nobilă. În anul 2013, dna primar a adus pentru școala noastră 240 de mii de lei, ceea ce ne-a oferit ocazia să instalăm 75 de ferestre termopan, în concesință având o temperatură oportună pentru activitate. APL Cernoleuca, în colaborare cu Consiliul Raional Dondușeni, ne-a oferit posibilitatea să renovăm două blocuri sanitare încorporate. Tot cu ajutorul APL-ului Cernoleuca, am reparat dușumeaua din sala de festivități, am creat un Centru Educațional.

De un mare ajutor ne sunt părinții. Pot să spun cu certitudine că avem o  școală estetică îndeosebi datorită părinților, care se implică activ în reparația curentă a claselor, fiecare sală de studii având o imagine unică, se crează o atmosferă plăcută, frumoasă pentru activități inedite. Părinții spun că întrucât copiii lor se află o parte mai mare din timpul zilei la școală, este benefic de a le crea spații confortabile, ei se implică activ în viața școlii. Un frumos parteneriat cu părinții îl avem în situația când suntem la învățământul online. Majoritatea copiilor au asistență tehnică, internet și chiar ajutorul părinților, în cazul ciclului primar, pentru a intra la lecțiile online.

O frumoasă conlucrare cu părinții am avut-o și la capitolul alimentație. Elevii ciclului gimnazial nu sunt alimentați gratuit, dar noi știm că un copil în creștere pierde multă energie, mai ales când depune străduință pentru a învăța. Astfel, am găsit un numitor comun cu părinții, ideea le aparține, care au venit cu propunerea să achite alimentația elevilor din ciclul gimnazial. În cazul dat, elevii aveau posibilitatea să ia un dejun cald care conținea: fructe, lactate, terciuri. La moment și acestă activitate s-a stopat, fiindcă este necesar să respectăm distanța și în cantină, fiecare elev are locul lui la masă, este necesară dezinfectarea suprafețelor după fiecare masă, așa că, în conformitate cu numărul de copii care se alimentează și cu numărul de locuri din cantina gimnaziului, avem posibilitate să-i alimentăm numai pe elevii ciclului primar.

Fiind o școală cu un număr mic de copii, clar că nu avem suficient buget  pentru a exista, în ajutor ne vin DE Dondușeni, Consilul Raional Dondușeni. Însă noi ne străduim ca elevii să nu fie afectați din cauza că avem insuficiență de buget. Instituția se dezvoltă bine la capitolul materiale didactice, asistență TIC. În fiecare cabinet de clasă avem computer, dar, până nu demult, am avut acoperire cu internet doar 33 la sută din instituție, recent am extins internetul pentru toată instituția.

O contribuție considerabilă pentru a facilita orele de curs și extracurs au avut-o pedagogii, achiziționând materiale didactie, asistență TIC din cele 2000 de lei acordate de către Guvernul Republicii Moldova.

Ne considerăm o instituție puternică prin ceea ce sunt elevii noștri, prin activități educative desfășurate cu partenerii educaționali, precum Liceul Academic „Igor Vieru” Chișinău. Elevii clasei a VIII-a au participat la o conferință online cu tematica „Impresii, exprimarea atitudinii față de procesul Holocaustului”.Un partener devotat este Biblioteca Publică din localitate. Avem perteneriate încheiate cu Școala Gimnazială „Ion Creangă” Târgul Neamț din România, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole Țaul, Colegiul de Medicină Veterinară şi Economie Agrară din Brătuşeni.

În cadrul parteneriatului educațional cu Școala Gimnazială „Ion Creangă” Târgul Neamț din România, i-am avut în calitate de oasteți elevi și pedagogi din România, împreună cu echipa administrativă. Respectiv, am fost şi noi într-o deplasare în România cu elevii și pedagogii noștri. În cadrul acestor întâlniri am făcut schimb de experință, ne-am împărtășit cu bune  practici, am putut să analizăm viața gimnaziului nostru în similitudine cu viața unei școli din România. A fost și este o practică interesantă.

Gimnaziul nostru poartă numele unui pictor de renume național și internațional, Igor Vieru. În ziua de naștere a pictorului, am demarat un proiect educațional național  „Igor Vieru – rapsod al plaiului și al vieții țăranului moldovean”, la care au participat 89 de elevi din toată țara, elevi inspirați de opera marelui pictor, Igor Vieru, care au realizat minunate lucrări plastice. În viitorul apropiat, acestea se vor regăsi într-o broșură dedicată evenimentului respectiv. Este decizia partenerilor noștri, personalităților iluștri Vasile Capațină, scriitor, poet, pictor, consăteanul nostru, și Leonid Popescu, scriitor, pictor, care ne-au onorat cu participarea la proiect în calitate de juriu. Prin intermediul acestui articol țin să le aducem mulțumiri dumnealor, precum și editurii „Ideal” Chișinău, director, redactor- șef ,Vasile Căpățână.

Este interesantă viața școlară atunci când sunt implicați toți partenerii educaționali pentru a face elevii fericiți. Este interesantă profesia de pedagog atunci când ai un suflet onest, când ai știut, cum să păstrezi copilăria, când știi ce este dăruirea, când ești fericit că ești anume pedagog, ești înconjurat de copii și ai cui împărtăși ceea ce este mai de valoare: cunoștințele, felul de a fi, idealul unui om.

Rodica Frecăuțanu,  director I.P.„Igor Vieru” Cernoleuca, raionul Dondușeni     

 

 

 

 

 

 

 

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X