Măsuri de apărare împotriva incendiilor la lăcaşele de cult

  Se apropie zilele sărbătorilor de Sfintele Paşti și Paștele Blajinilor. În scopul asigurării apărării împotriva incendiilor şi respectării măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență la obiectivele și lăcașele de cult, este bine să fim prevăzători, pentru ca viaţa noastră să nu fie primejduită, iar bunurile din jurul nostru să nu fie mistuite în flăcări.

 

Pentru evitarea producerii arderii necontrolate în perioada dată, Direcția situații excepționale mun. Edineț recomadă să fie respectate următoarele măsuri de apărare împotriva incendiilor:

 1. ACCESUL enoriaşilor în incinta lăcaşului de cult se permite în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării accidentelor.
 2. MENŢINEREA uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. În condiţiile unui număr foarte mare de enoriaşi se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii.
 3. PARCAREA autoturismelor persoanale să se facă astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale salvatorilor şi pompierilor.
 4. APRINDEREA şi aşezarea lumînărilor se va face numai în locurile special amenajate.
 5. AMENAJAREA unor locuri pentru depunerea lumânărilor aprinse, la distanţa de siguranţă faţă de elementele combustibile din interiorul bisericii, de preferinţă în țăvi metalice umplute cu nisip.
 6. STINGEREA lumânărilor la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii.
 7. AMPLASAREA mijloacelor de încălzire la distanţe de siguranţă faţă de elementele de construcţie, decorurile sau mobilierul combustibile.
 8. VERIFICAREA la sfârşitul slujbelor a deconectării instalaţiei electrice de la sursele de alimentare, cât şi a sistemelor de încălzire.
 9. DOTAREA lăcaşurilor de cult cu mijloace de primă intervenţie (stingătoare) şi menţinerea acestora în stare permanentă de funcţionare.
 10. MARCAREA vizibilă a ieşirilor, stabilirea modului de evacuare a persoanelor în caz de pericol pentru evitarea producerii de accidente.
 11. Nu se permite aprinderea rugurilor, arderea deșeurilor și a ambalajului în limetele stabilite de normele de proiectare a distanței de siguranță la incendiu, la o distanţă nu mai mică de 50 m pînă la clădiri și construcţii, cu supravegerea personalului de serviciu.

Totodată se recomandă în scopul asigurării măsurilor de prevenire a infecției cu Covid-19, respectarea prevederilor Comisiei Naționale Extraordinare de sănătate publică și anume:

 1. Admiterea în interiorul lăcașurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încît să fie asigurat spațiu de minim 4 m2 pentru fiecare persoană și o distanță fizică de siguranță de minim 2 metri între persoanele participante la activitățile religioase (cu excepția slujitorilor de cult). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încît să se evite formarea aglomerațiilor.
 2. Instalarea la intrare în lăcașul de cult, în locuri vizibile și accesibile, a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mîinilor. La intrarea în lăcașul de cult și în locul de organizare a slujbelor, fiecare persoană este obligată să își dezinfecteze mîinile.

 

 În cazul situațiilor de urgență apelați la numărul unic de telefon 112.

Cetățeni, respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejați viața și bunurile materiale.

Adrian Corsan, 

şef al Serviciului Prevenție al DSE mun. Edineț, maior al s/intern 

 

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X