Obiectiv agricol

   În raionul Briceni sezonul de recoltare e în plină desfășurare, grație  că și condițiile climaterice sînt favorabile.

Se lucrează în livezi la culesul merelor, e pe sfîrșite recoltarea legumelor, se recoltează cilturile de grupa a II.

Livezile de măr ocupă suprafața de 4908 ha, deja s-au recoltat 1980 ha, rognicia fiind de 17 tone per hectar. Acum se  culeg soiurile de toamnă și de iarnă. Producția se depozitează la frigidere,ca mai tîrziu să se exporteze. O parte de roadă ce nu corespunde standartelor se realizează la fabricile de procesare. Din cauza lipsei de pricipitații și a temperaturilor ridicate roada va fi mai mică ca anul trecut. Dar in livezile superintensive care au fost irigate sperăm să  avem rezultate bune.

Sectorul legumicol  ocupă suprafaţa de 1010 ha,deja s-au recoltat 767 ha. Acolo, unde terenurile au fost irigate se obţin recolte frumoase, productivitatea la hectar fiind de 12.5 tone.

În toate satele sînt crescute legumele în aşa cantitate încît să asigure atît necesităţile populaţiei din raion, dar și o bună  parte din ele să  fie realizate  pe pieţele oraşelor republicii. Asortimentul de legume este variat, de o calitate înaltă.

Aici trebue menţionaţi aşa producători ca: Arman Ion, Zosim Serghei, Baeșu Viorel, Danilov Nicolai,  şi mulţi alţi fermieri din satele Teţcani, Caracuşeni, Pererîta, Coteala, Hlina, Criva, Colicăuţi ș.a.

Suprafața semănată cu floarea soarelui e de 7979 ha, la moment s-au recoltat 5980 ha, rodnicia e de 2t/ha. Mai bune rezultate au înregistrat întreprinderile conduse de Roman Tabarcea, Mircea Jeleznîi,Daniel Bobuțac, Melnic Ivan, Lupu Mihail. Sperăm ca pînă  la sfîrșitul săptămînii să  terminăm recoltarea floarei soarelui.

Soia ocupă suprafața de 10448 ha, s-au recoltat în jur de 1000 ha, rodnicia e de 1,8 t/ha. Recoltarea în masă  va începe în prima decadă  a lunii octombrie.

Porumbul e cultivat pe suprafața de 5685 ha. S-a început recoltarea unor hibrizi timpurii, dar recoltarea în masă se va începe peste 10-14 zile.

Agricultorii au încă mult de lucru, recoltarea e în toi,dar sperăm să terminăm la timp și fără pierderi.

Acum se pune baza roadei viitoare a culturilor de toamnă. Rapița de toamnă a fost semănată  pe suprafața de 619 ha.

Agricultorii pregătesc solul pentru semănatul grîului și orzului de toamnă. Ținînd cont că grîul trebuie să vegeteze în toamnă 40-50 zile la temperaturi medii mai mari de +5 grade, perioada de semănat pentru zona de nord este cuprinsă între 25 septembrie-25 octombrie, în dependență de  condițiile climaterice. Planificăm să semănăm 6150 ha grîu și 450 ha orz de toamnă și sîntem în așteptarea precipitațiilor.

Iulia Jeleznîi, șef secție agricultură Briceni

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X