«Mens sana in corpore sano» –in corp sanatos suflet sanatos

 

      In centrul satului Larga raionul Briceni e concentrata toata infrastructura sociala: Liceul theoretic, scoala muzicala, caminul cultural, spitalul, cladirea primariei, biserica, piata si desigur o frumusete de sala sportiva, cum nu mai este in zona de Nord a Republicii Moldova. Aceasta constructie e plasata in parcul satului, unde toate aleile duc spre acest centru de sanatate si parintii de mici copii incearca sa-si inscrie odraslele intr-o sectie sportiva. Colectivul aceste scoli au educat nu o generatie de sportivi de performanta, care au proslavit nu numai Larga, dar si raionul Briceni in Moldova si peste hotarele ei.

Avand o baza de antrenament , solida, colectivul de antrenori are rezultate remarcabile a tinerilor sportivi din Larga.

 

Ca si in orice activitate, aici se fac totalurile anului cu un traditional turneu la volei in memoria antrenorului Constantin Savovici Cimpoes, care a educat si antrenat generatii de voleibolisti.

Sala sportiva a fost construita in 1988, dupa o exploatare intensa pe parcurs a aproape 30 de ani, primaria Larga a efectuat o reparatie capital a acestei cladiri, care astazi a devenit mandria largenilor.

La aceasta sarbatoare a sportului , au participat Presedintele si vicepresedintele raionului Briceni – Vitalie Lupascu si Dorin Pavaloi, primarul de Larga – Radu Urechian, primarul comunei Arbore, judetul Suceava, Romania – Danu Tiperciuc, presedintele Asociatiei de Bastinasi «Largenii de pretutindeni» – Iurie Cioclea, copiii regretatului Constantin Cimpoes – Ghenadie Cimpoes si Livia Cirpac, alte oficialitati.

A deschis gala sportivilor primarul de Larga – Radu Urechian, care a mentionat semnificatia zilei de 22 februarie 2020, ca scoala sportiva , colectivele pedagogice, locuitorii din sat  se mandresc cu performantele sportivilor si in continuare le-a urat succese si spre noi inaltimi.

Sub melodia imnului Republicii Moldova, cu mana la inima, toti participantii la eveniment – sportivii din Larga tacand se gandeau la noi performante, victorii in noul an 2020.

Au luat cuvantul presedintele si vicepresedintele raionului Briceni – Vitalie Lupascu si Dorin Pavaloi, primarul comunei Arbore, judetul Suceava, Romania, Danu Tiperciuc – care le-au urat sportivilor succese, noi realizari in cariera si promovarea sportului in randul copiilor si tineretului.

 

Dupa ce li se citea numele celor saizeci de premianti la turnee nationale si internationale la diferite probe sportive li se inmanau Cupe si diploma de merit pentru succesele obtinute in 2019. Printre ei:

ANGALACHI Dionisie – premiant de bronz la Campionatul R. Moldova si premiant la 15 turnee nationale si internationale la lupte libere.

BASMACOVA Evelina – premianta la Turneul International Kelmenti la lupte libere.

BEJENARI Ariana – campionatul Republicii Moldova la volei – fete, locul III.

Participanta si premianta la turnee republicane si internationale la volei.

BILEAC Daniel – premiant la 5 turnee nationale si international la lupte libere.

BORODACHI Catalin – participant la campionatul R. Moldova ,,juniori” la volei. Participant si premiant la turnee Republicane si internationale volei; Candidat in selectionata de volei a Republicii Moldova ,,juniori”.

BORODACHI Cristalina – campiona R. Moldova la volei – fete; Premianta la turnee republicane si international la volei – fete.

BULGARI Valentin – participant la campionatul raionului Briceni la fotbal, participant la turnee republicane si internationale la fotbal.

BURDUJAN Gabriel — participant la campionatul R. Moldova la volei ,,juniori”, participant la turnee republicane si internationale la volei.

CERNELEA Dionis – premiant de argint la Campionatul R. Moldova la lupte libere si participant la Campionatul European la Lupte libere; Campion si premiant la 18 turnee  nationale si internationale la lupte libere.

CIMPOES Bogdan — Campion si premiant la 7 turnee  nationale si internationale la lupte libere.

CLIM Bogdan – participant la campionatul raionului Briceni la fotbal, participant la turnee republican si international la fotbal.

CRECIUN Emilia – campioana R. Moldova si participant la Campionatul European la lupte libere.

CUTCOVSCHI Ada — participanta si premianta la turnee republicane si internationale la tenis de masa.

CUTOVSCHI Damian — Campion si premiant la 16 turnee  nationale si internationale la lupte libere.

CVASNII Cristian — participant la campionatul raionului Briceni la fotbal, participant la turnee republicane si internationale la fotbal; cel mai bun jucator al echipei ,,Larga-Nord’’, jucator a selectionatei de fotbal a raionului Briceni.

DRACOMIR Amelia — campionata R. Moldova la volei – fete; Premianta la turnee republicane si internationale la volei – fete; locul III la campionatul R. Moldova (anul nasterii 2005-2006) la volei-fete.

DRANCA Bogdan — Campion si premiant la 16 turnee  nationale si internationale la lupte libere.

DUMITRIU Bogdana – premianta la Turneul International din Larga la lupte libere.

EFTODII Maxim — premiant la Turneul International Kelmenti la lupte libere.

GHERGHITA Andreea — locul III la campionatul R. Moldova la volei-fete; Participanta si premianta la turnee republicane si internationale la volei

GHEORGHITA Delia — locul III la campionatul R. Moldova la volei-fete; Participanta si premianta la turnee republicane si internationale la volei

GHEORGHITA Madalina — locul III la campionatul R. Moldova la volei-fete; Participanta si premianta la turnee republicane si internationale la volei

GROSU Artiom — premiant la Turneul International Kelmenti la lupte libere.

GUTIUM Victor — premiant la Turneul International Kelmenti la lupte libere.

HAREA Maxim — Campion si premiant la 18 turnee  nationale si internationale la lupte libere.

IUSTIN Lilian — participant la campionatul raionului Briceni la fotbal, participant la turnee republicane si internationale la fotbal.

JOSAN Alexandru — participant la turnee republicane si internationale la box.

JOSAN Amelia — campionata R. Moldova la volei – fete; Premianta la turnee republican si international la volei – fete; locul III la campionatul R. Moldova (anul nasterii 2005-2006) la volei-fete.

JOSAN Daniela — participanta la turnee republicane si internationale la tenis de masa.

LARSCHI Victoria — campionata R. Moldova la volei – fete; Premianta la turnee republicane si internationale la volei – fete; locul III la campionatul R. Moldova (anul nasterii 2005-2006) la volei-fete.

LESNIC Andreea – campionatul R. Moldova locul III la volei – fete; Participanta si premianta la turnee republicane si internationale la volei – fete.

LESNIC Bogdan — participant la turnee republicane si internationale la tenis de masa.

LUNGU Vasile — premiant la Turneul International din Larga la lupte libere;

MEICA Igor — premiant la Turneul International Kelmenti la lupte libere.

MEICA Ion — participant la turnee republicane si internationale la volei;

MELNIC Nichita — premiant la Turneul International Kelmenti la lupte libere.

MORARU Danu — participant la campionatul raionului Briceni la fotbal, participant la turnee republicane si internationale la fotbal.

MORARU Denis — participant la campionatul R. Moldova la box, participant la turnee republicane si internationale la box.

PASCARI Stefan — participant la turnee republicane si internationale la tenis de masa.

PRICOPISIN Pavel — participant la campionatul raionului Briceni la fotbal, participant la turnee republicane si internationale la fotbal.

PRICOPNEAC Alexandru — participant si premiant la turnee republicane si internationale la volei.

RIHLEA Andrian — participant la campionatul raionului Briceni la fotbal, participant la turnee republicane si internationale la fotbal.

SARACUTA Chevin — Campion si premiant la 16 turnee  nationale si internationale la lupte libere.

SARACUTA Doinel — participant la turnee republicane si internationale la volei; participant la Campionatul R.Moldova la volei masculin pentru echipa ,,OlimpMoldova – USM”

SARACUTA Vasile — Campion si premiant la 16 turnee  nationale si internationale la lupte libere.

SAVCA Robert – premiant si Campion la 3 campionate republicane si internationale la lupte libere.

SEMENIUC Ianic  — participant la campionatul raionului Briceni la fotbal, participant la turnee republican si international la fotbal.

SINCUMAMI Laurentiu — participant la Campionatul R.Moldova la ,,volei – juniori”; participant si premiant la turnee republicane si internationale la volei; candidat selectionata de volei a R. Moldova ,,juniori’’.

SCHIRCA Anastasia — participanta la Campionatul R.Moldova la tenis de masa; participanta la turnee republicane si internationale la tenis de masa.

SOCOT Eugen — campion la Turneul International Kelmenti la lupte libere.

TABARCEA Andreea – campioana R.Moldova la volei-fete; premianta       la turnee republicane si internationale la volei;

TABARCEA Camelia – campioana absolutaa R. Moldova la tenis de masa ,,juniori’’; campioana si premianta la multiple turnee internationale si republican la tenis de masa.

TABARCEA Stas — participant la Campionatul R.Moldova la ,,volei – juniori”; participant la turnee

republicane si internationale la volei;

TABARCEA Stelian — participant si premiant la turnee republicane si internationale la volei.

TARITA Catalin — participant si premiant la turnee republicane si internationale la volei.

TERENTI Sabin — participant la campionatul R. Moldova – locul III la box, participant la turnee republicane si internationale la box.

TICALOS Marius – premiant de bronz la Campionatul RM pe lupta nationala Tranta; Campion si premiant la 9 turnee  nationale si internationale la lupte libere.

URECHEAN Radislav — participant la campionatul raionului Briceni la fotbal, participant la turnee republicane si internationale la fotbal; jucatorul echipei ,,Zimbru’’-U16, 14 meciuri, 8 goluri.

VIZNEAC Denis — participant si premiant la turnee republicane si internationale la volei.

ZUBATII Secilia — campionatul R. Moldova la volei — locul III; Participanta si premianta la turnee republicane si internationale la volei.

De asemenea au fost premiati si antrenorii:

Vasile BAJUREAN, Director SS Larga, antrenor la fotbal;

Ghenadie MELNITCHII, antrenor la lupte libere;

Serghei BULGARI, antrenor la tenis de masa;

Mihai MUNTEAN, antrenor la box;

Valerii CRECIUN, antrenor la volei-fete;

Dorin IUSTIN, medicul SS Larga.

 

Dupa inmanarea cupelor si diplomelor de performanta a avut loc un turneu de volei inchinat lui Constantin Cimpoes – antrenor emerit din R.S.S. Moldoveniasca, titlu care a fost decernat in 1990.

Nascut in satul Larga, la 5 aprilie 1941, intr-o familie cu 7 copii. In 1958 a absolvit scoala din sat, in 1962 a devenit student la Universitatea de Stat din Moldova – facultatea de cultura fizica si sport. 1963-1965 face serviciul militar in fortele antiaeriene Armata Sovietica. In 1969 a absolvit facultatea, 1971 casatorit – sotia Maria Dogotari din Grimanacauti, doi copii: Ghenadie si fiica Livia.

Nepoata Cirpac Victoria e multipla campioana a R. Moldova la Volei, are locul II la jocurile Balcanice.

Constantin Cimpoes , omul si antrenorul, a fost primit de Presedintele Comitetului Olimpic Huan Antonio Semorauci.

Cuvinte uscate despre datele biografice a tatalui, profesorului, antrenorului, educatorului, pur si simplu Omului Constantin Cimpoes, care a facut voleiul sa fie un sport iubit de copii si tineret in satul Larga.

In lume voilei se joaca mai bine de 120 de ani.

Joaca voleibol se socoate ca a fost inventata de Uliam Dj. Morgan, professor de educatie fizica la un colegiu Asociatia Tinerilor crestini din orasul Holioche(statul Masagiusets, SUA). In anul 1895 in sala sportiva el a ridicat plasa de tenis la inaltimea de 198 cm, si elevii lui, numarul carora pe terene nu era limitat, au inceput a arunca unul la altul mingea de basket. Morgan a dat denumirea noului joc ,,mintonet”. Mai tarziu jocul a fost demonstrate la Conferinta asociatiilor colegiilor tinerilor crestini in orasul Springfilde si dupa propunerea profesorului Alifred T. Halisted a primit o noua denumire — ,,voleibol”. In 1897 in SUA au fost publicate primele reguli a jocului: dimensiuni teren – 7.6 x15.1m, inaltimea plasei – 198 cm, mingea rotunda cu o circumferinta de 63.5-68.5 cm, cu masa 340 g, numarul de jucatori pe teren si atingere de minge nu era reglamentat, se juca pana la 21 de puncte in partida.

In procesul dezvoltarii jocului si regulii, tehnica si tactica se modernizau. Regulile de baza, o parte care au ajuns si in zilele noastre s-au format in anii 1915-1925: din 1917 o partida a fost limitata la 15 puncte, iar inaltimea plasei constituia 243 cm; in anul 1918 a fost constituit numarul de jucatori pe teren – 6; din 1922 s-a permis atingerea mingii nu mai mult de 3 ori; in 1925 sunt intarite dimensiunile de azi a terenului, dimensiunile si greutatea mingii de volei. De aceste reguli se conduceau in America, Africa si Europa, in acest timp in Asia pana aproape de anul 1960 se jucau dupa reguli proprii cu 9 sau 12 jucatori pe teren de 11×22 m, fara schimb de pozitii a jucatorilor in timpul meciului.

Din 2015 Federatia Internationala de volei intruneste 221 de federatii nationale de volei, jocul e unul din cele mai populare de pe glob. De o popularitate inalta se bucura voleiul in asa tari ca: Rusia, Brazilia, China, Italia, SUA, Japonia, Polonia, Serbia.

Campionii mondiali intre barbati e echipa Poloniei, intre femei – Serbia.

La turneul de volei din Larga la 22 februaurie 2020 au evaluat ecchipele de volei din : Saratenii Vechi, Telenesti, antrenor Petic Boris, Nelepauti, r. Kelmenti, Ucraina, orasul Donduseni, Scortescu Valentin, Medveja, Grinica Alexandru si Larga, raionul Briceni, Bajurean Vasile.

Toate echipele au aratat un joc modern, frumos, incepand de la servitul mingii in joc, loviturilre de atac, blocajul. Au aratat frumusetea jocului de volei in plina forta.

Echipele in competitie au aratat dezvoltarea resurselor latente, scotind in evidenta indemnarea, spontanietatea, creaticvitatea si estetica. S-a vazut clar ca voleiul a permis tuturor jucatorilor sa actioneze atat la fileu(in atac) cat si in spatele terenului. Echipele au aratat ca voleiul este unic printre jocurile la fileu, prin faptul ca se insista ca mingea sa fie pastrata cat mai mult timp in aer si prin faptul ca ofera posibilitatea paselor intre membrii aceleasi echipe inainte ca mingea sa fie returnata adversarilor. S-a aratat, ca echipele dintr-un serviciu simplu act de a pune mingea in joc, intr-o arma ofensiva.

S-a vazut, ca echipele au aratat un volei frumos, o imagine pozitiva in dezvoltare. Cu cat jocul evalueaza fara indoiala ca se va schimba, va devein mai bun, mai puternic, mai rapid.

Sarbatoarea s-a terminat cu Victoria Prieteniei cum e primit la Moldoveni.

Ion Balta

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X