Raionul Ocnita

Un loc prioritar în actiunile pe care le desfăsoară în aceste zile „ferbinti” si la propriu si la figurat, plugarilor ocniteni ca si plugarilor din întreaga republic le revine fără dor si poate, desfăsurării la nivel si finalizării cu success a uneia dintre cele mai importante si responsabile campanii agricole ale anului – recoltarea spicoaselor si leguminoaselor pentru boabe. Au avut de muncit mult în sudoarea fruntii plugarii ocniteni în conditii foarte grele.

Sfîrsitul anului agricol 2019 a fost foarte slab în precipitatii. Din luna septembrie pînă la 01 ianuarie 2020 pe teritoriul raionului Ocnita au căzut 111 mm. de precipitatii,ce este cu 50% mai putin ca media pe 11 ani. În lunile ianuarie – martie 2020, deasemenea au căzut  precipitatii în jumătate de normă fată de media pe 11ani. In lipsa precipitatiilor la sfîrsitul lunii martie si începutul lunii aprilie, cînd spicoasele au început să se dezvolte au dat îngheturile cu temperaturi de 10-16 grade sub zero. Aceasta s-a întîmplat cînd deja plugarii au hrănit suplimentar două hrăniri suplimentare la spicoasele de toamnă, iar azotul întrodus la spicoase micsorează rezistenta spicoaselor la temperature scăzute. Desigur aceste conditii au diminuat roada spicoaselor considerabil.

În raionul Ocnita la moment s-a finisat recoltarea orzului de toamnă pe o suprafată de 800 hectare, productivitatea alcătuind 3,8 tone la  hectar. Unele gospodării au început recoltarea grîului de toamnă.  Au fost recoltate 1000 hectare, sau 19 %, productivitatea alcătuind 2,9 tone la hectar. Au fost recoltate 200 hectare de rapită de toamnă, productivitatea fiid de 2,1 tone la un hectar.  Rezultatele nu sînt îmbucurătoare căci în comparatie cu ceilalti ani roada a fost compromisă la grîu la 36 – 40%. Fată de gospodăriile agricole din sudul si central tării plugarii de la nord stau mai bine pe picioare.

Nimerind spicoasele în conditii climaterice nefavorabile, care foarte negative a influentat la dezvoltarea lor, producătorii agricoli la maximum au folosit cele mai efective preparate de combatere a bolilor, vătămătorilor si buruenilor. Deasemenea au fost folositi cei mai efectivi fertilizanti de frunze, cu scopul de a diminua într-o măsură oarecare consecintele temperaturilor scăzute si a lipsei de umeditate din sol. Toate aceste măsuri au contribuit considerabil la diminuarea consecintelor provocate de temperaturile joase si a secetei.

Roade de 3,9-4,1 tone la hectar au căpătat la orzul de toamnă SRLurile „Inatol agro”, „Dîngenarul”, „Plaiul Bîrlădean”. La recoltarea grîului de toamnă întîetatea o detine SRL „Bobul de aur” cu productivitatea de 4,3 t/ha, SRL „Inatol agro” cu productivitatea de 4,0t/ha.

 

  Veaceslav Pîslaruc,  Seful interimar al Serviciului Agricultură, Alimentatie si Privatizare a                consiliului rational Ocnita                                        

 

 

 

 

 

 

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X