Ecou al razboiului…

  La data de 26 ianuarie 2020 la Cupcini a avut loc un miting de comemorare si inaugurare a monumentului a 326 de evrei, jertfe ale Holocaustului, locuitori ai fostului raion Bratuseni.

La miting au luat parte: Nicolaie Melnic – presedintele al raionului Edinet, Gheorghe Pulbere — vicepresedinte, Galina Musteata – sef Directie Educatie a Consiliului Raional Edinet, Nicolae Radita – directorul Agentiei de relatii interetnice din Republica Moldova, Efim Akkerman —  membru de onoare al Organizatiei obstesti ,,Nemurire”, Iulia Seinman – directorul comunitatii evreiesti din Republica Moldova, Rav Izacson Danieli – ravinul sinagogii Comunitatii evreiesti din Republica Moldova, reprezentanti ai Asociatiei fostilor evrei refugiati, Agentiei evreiesti ,,Sohnut in Moldova”, programelor Centrului cultural Evreiesc ,,Chedem”, a bibliotecii evreiesti ,,Itic Manger”, participant in proiect pentru tineret  ,,Licrat Moldova”, locuitori ai orasului Cupcini, oaspeti din alte localitati.

 

Mitingul de comemorare a fost deschis de presedintele Organizatiei obstesti ,,Nemurire”, Iurie Zagorcea. Onoarea de a dezveli monumental I s-a oferit sponsorilor care au contribuit la inaugurarea lui: primaria Cupcini – primar Ivan Ostaficiuc si cetateanca Elvetiei Yvette Marzbacher cu familia. Deschiderea monumentului a fost cu onoruri militare —  salve de impuscaturi.

In discursul sau Iurie Zagorcea a mentionat: al doilea razboi mondial a fost cea mai mare tragedie a secolului XX, la care au cazut aproape 50 milioane de vieti omenesti. Cea mai strasnica patima din istorie a fost Holocaustul, nimicirea in masa a poporului evreiesc. Valul Holocaustului s-a perindat in toata Europa, aceasta a fost adevarata fata a faradeligilor natizmului. Pentru prima data un popor intreg a fost sortit nimicirii . ,,Aceasta nu e moarte cu arma in mana, moartea oamenilor, care au lasat undeva case, familia, traditiile, istoria. Aceasta e dezradacinarea niamuiui. Aceasta e nimicirea radacinii, si nu numai a crengilor si frunzelor. Aceasta e nimicirea sufletului si trupului unui popor”. In aceste cuvinte ale vestitului scriitor Vasile Grossman, suna durerea, suferintele si un strigat mut: ,,Pentru ce?”

Jertfe a genocidului fascist au fost 6 milioane de evrei, din care 1.5 milioane copii, in Germania, Polonia, Cehoslovacia, Romania, la fel si pe teritoriu ocupat de Uniunea Sovietica: in Belorusia, Ucraina, Moldova. O crima mai strasnica omenirea n-a cunoscut.

In perioada postbelica pe teritoriul Basarabiei traiau aproape 400 mii cetateni de nationalitate evrei. Ei traiau compact in satele si orasele din Moldova. Dupa marturiile oamenilor mai in varsta, atitudinea evreilor fata de concetatenii de alta nationalitate era binevoitoare. Niciodat n-au aparut conflicte pe baza de nationalitate sau religie.

Catastrofa evreilor basarabeni s-a inceput din momentul intrarii armatelor hitleriste si aliatilor ei pe teritoriul tarilor straine. Aceasta era o adevarata vanatoare asupra evreilor: pogrom in case, pe strazi, pe cei maturi ii impuscau, pe copii ii strapungeau cu baioneta. Pe tot teritoriul tarii formau lagare si jettouri, in care cu forta, sub amenintarea mortii ii bagau pe cei ramasi in viata. Aproape in fiecare localitate, in perioada ocupatiei fasciste erau omorati concetatenii nostril – evrei: barbati, femei, batrani si copii. Calaii nu crutau pe nimeni. Jertfe a natistilor si colaborationistilor pe teritoriul tarii au fost mai mult de 300 mii evrei, pamanteni de- ai nostri.

In raionul Bratuseni, in iulie 1941 dupa datele din arhiva, au fost nimiciti 326 de cetateni de origine evreiasca(impuscati 324, inecati 2 persoane) din Bratusenii Vechi, Zaicani, Stolniceni, Pociumbeni, Pociumbauti, Fantana Alba, Parcova, Terebna, Zabriceni, Corpaci, Cuconestii Vechi, Cupcini, Chetrosica Veche.

Lichidarea, a mii de oameni, care nu-s vinovati cu nimic nu se poate de iertat si de neuitat. Ani de-a randul acestor evenimente tragige erau date tacerii, ramaneau ,,o pata neagra” in istoria tarii. Restabilirea adevarului istoric despre aceasta perioada a fost scopul principal al Organizatiei obstesti ,,Nemurire” care a fost fondata in anul 2002. Dupa spusele martorilor acestor masacre, Asociatia a constatat 35 locuri de morminte fratesti in 5 sate: Fantana Alba, Burlanesti, Hincauti si Terebna raionul Edinet, la fel si in satul Frasin, Donduseni, unde la fel a fost inaugurat un monument al jertfelor Holocaustului.

La 8 decembrie 2019 in satul Varatic, Rascani a fost inaugurat un monument preotului de la biserica din sat, Gheorghe Benea si sotiei sale, preotesei Liuba Benea, care in primele zile de ocupatie au salvat de la impuscat 26 evrei.

In 2003 Muzeul din Iad Vasem Ierusalim a decernat familiei Benea titlul de onoare ,,Drepti intre popoarele lumii”. In Moldova de acest titlu de onoare s-au invrednicit 79 cetateni.

Un loc deosebit Organizatia obsteasca ,,Nemurire” pleda pentru lucrul cu tineretul, si astazi suntem bucurosi ca la miting sunt multi elevi de la gimnaziu si liceul din orasul Cupcini, care trebuie sa cunoasca un adevar reschimonosit, nefalsificat, dar un adevar istoric real, un adevar cat mai amar, dramatic cat de strasnic el n-ar fi. Sa stim si sa pomenim.

Un popor n-are viitor, daca nu-si cunoaste trecutul tarii sale. Si astazi, mai bine de 75 ani, de cand nu se mai aude cononade celui de-al  doilea razboi mondial, in lume nu e liniste: conflicte regionale si interetnice, militare  si locale, terorizmul, antesemetizmul si neofascizmul prezinta un pericol real pacii pe Pamant. Nu trebuie sa permitem o noua Catastrofa! De fiecare din noi depinde pacea, confortul si linistea in tara noastra multinational, in tara noastra Moldova. Noi aducem condoliante jertfelor Holocaustului si intregului popor evreiesc.

La miting au luat cuvantul: Ivan Ostaficiuc, Yvette Merzbacher, Gheorghe Pulbere, Galina Musteata, Iulia Seinman, Nicolae Radita, Efim Akkerman.

La finalizarea mitingului ravinul sinagogii Comunitatii Evreiesti din Republica Moldova a rostit o rugaciune pentru martirii Holocaustului celui de-al doilea Razboi Mondial.

           Ion Balta

 

 

 

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X