Cea mai mare bucurie pentru un prestator de servicii sociale este satisfactia beneficiarilor!

   La 13 februarie 2020, echipa Asociatiei Obstesti „DEMOS” a făcut o totalizare a rezultatelor obtinute în cadrul proiectului „Servicii de integrare socială si profesională a tinerilor iesiti din sistemul de protectie si a tinerilor social-vulnerabili din nordul Moldovei”.

În eveniment au participat peste 40 de parteneri, beneficiari si sustinători ai serviciilor sociale din 5 raioane de nord si mun. Bălti.

Activitatea a demarat cu expozitia interactivă a tinerilor beneficiari ai proiectului: antreprenori, angajati, elevi ai S.P. Cupcini. În expozitie, beneficiarii au demonstrat procesul de realizare a serviciilor de frumusete, arta culinară, piese vestimentare inedite si creatii de artă plastică.

Prezentările si discursurile din eveniment au reflectat rezultatele obtinute de echipa „DEMOS”, în 13 luni de realizare a proiectului. O valoare remarcată de toti participantii a fost colaborarea eficientă cu partenerii din raioanele Edinet, Briceni, Ocnita, Rîşcani, Donduseni, mun. Bălti: Primării, Directii Asistentă Socială si Protectia Familiei, Directii de Ocupare a Fortei de Muncă, Birouri de probatiune, Institutii de formare profesională de stat si private, CSPT „Salve” (Edinet).

 

Liliana Samcov, director executiv al AO „DEMOS”, a mentionat principalul rezultat obtinut în această perioadă de proiect: integrarea socială si profesională a 42 de tineri vulnerabili cu vârsta de 16-30 ani, din regiunea de nord, dintre care 7 sunt tineri iesiti din sistemul de protectie, iar 35 tineri provin din familii social-vulnerabile. ”Tinerii s-au bucurat de o abordare holistică a necesitătilor sale pentru integrare socială si profesională. Aceasta se bazează pe un spectru larg de servicii oferite de echipa multidisciplinară a AO „DEMOS” care răspund intereselor si nevoilor tinerilor aflati în dificultate, în momentul când păsesc în viata independentă”, — a continuat directoarea.

Cele mai importante dintre rezultatele obtinute sunt următoarele:

— 26 tineri au beneficiat de asistentă psihosocială si juridică,

— 42 tineri au beneficiat de asistentă educatională pentru dezvoltarea abilitătilor sociale si a deprinderilor de viată independentă,

— 11 tineri au fost găzduiti în Locuinta socială asistată, semi-autonomă, în care li s-a oferit protectie si sprijin în formarea abilitătilor si deprinderilor de independentă,

— 24 tineri au fost sustinuti pentru adaptare la un trai independent în comunitate, în locuinta închiriată, prin sprijin în identificarea unei locuinte, mediere în negociere a Contractului de locatiune, monitorizare la locul de trai,

— Toti 42 tineri au fost ghidati în carieră, prin evaluare psihologică individuală (evaluarea capacitătilor, aptitudinilor, intereselor profesionale) si consiliere privind ghidarea în carieră (orientare scolară si profesională, stabilirea planului individual de carieră, suport în adaptare la locul de muncă),

— 30 tineri au beneficiat de formare profesională, dintre care: 24 tineri (18-30 ani) au urmat cursuri profesionale de scurtă durată, iar altii 6 tineri (16-18 ani) au beneficiat de suport în integrare în institutii de învătământ vocational-tehnic. Astfel, 24 tineri au însusit 10 specialitătii necesare pe piata muncii,

— 26 tineri sunt integrati pe piata muncii,

— 12 tineri au beneficiat de asistentă în elaborarea unui plan de afaceri, de bunuri materiale necesare lansării activitătii antreprenoriale, de asistentă în lansarea si dezvoltarea activitătii economice.

 

Astăzi, 12 tineri gestionează următoarele mici afaceri, în baza Patentei de Întreprinzător:

  1. Servicii de frizerie si servicii cosmetice: 9 tineri,
  2. Predarea — meditarea diferitor discipline: 1 tânăr,
  3. Organizarea de sectii pe interese: 1 tânăr,
  4. Croitor: 1 tânăr.

 

„De mare sprijin le-a fost tinerilor si ajutorul material oferit în valoare de peste o jumătate de million de lei, oferit pentru necesităti de bază, întretinerea locuintei sociale asistate, achitarea contractului de studii si a cheltuielilor aferente, precum si pentru lansarea activitătii antreprenoriale” – a relatat Diana Ikim, sef al serviciului.

Participantii în activitatea de evaluare au mentionat importanta colaborării si impactul serviciilor asupra tinerilor si a comunitătii, în general.

”Este apreciabil faptul că 26 tineri au devenit activi pe piata muncii si contribuie atât la bugetul familiilor sale, cât si la bugetele locale, — a remarcat Diana Hlopetchi-Preasca, asistent social al serviciului. Alti 6 tineri sunt integrati în sistemul educational profesional tehnic si însusesc o meserie necesară societătii. În acest fel, un grup de tineri harnici si dornici de schimbări spre mai bine învată si muncesc la sine acasă.”

A doua zi după activitatea de finalizare a proiectului, beneficiara proiectului Olga, tânăra cusătoreasă, a venit către echipa „DEMOS” cu sincere multumiri si vesti foarte bune: după postările cu imagini din expozitia interactivă făcute de ea pe retele de socializare, a deja a primit comenzi de la 2 clienti, pentru confectionarea a 4 piese vestimentare!

 

Viorica Orac, psiholog, a mentionat că satisfactia beneficiarilor este cel mai elocvent indicator al succesului. Ea aduce echipei „DEMOS” bucurie si încredere că munca pe care o depune este pentru binele oamenilor si al societătii.

 

Serviciile sociale „Locuinta socială asistată” si „Serviciul integrare socio-profesională” adresate tinerilor care părăsesc sistemul de protectie si tinerilor social-vulnerabili din nordul Moldovei continuă să fie prestate de către echipa „DEMOS”, din sursele unui donator european. Pentru mai multe informatii, apelati 0246 24018; 069681100

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X