Campania de primavara la Briceni

Agricultura este sectorul cu cel mai mare risc de producere. Dar agricultorii intotdeauna au stiut sa depaseasca  greutatile, sint optimisti si speram sa facem fata provocarilor si in conditiile dificile in care ne aflam.

Ca urmare a toamnei secetoase,dar si a iernei fara zapada,primavara a inceput cu o seceta hidrologica. In comparatie cu zona de sud si centru a tarii unde situatia e mai grava,noi am avut 65-70% din norma de umiditate la inceputul campaniei de  primavara. E un an dificil si din cauza situatiei epidemiologice, dar agricultorii lucreaza respectind masurile de profilaxie in contextul epidemiei de COVID-19.

 

Daca e sa analizam structura semanaturilor vedem ca culturile de toamna ocupa suprafata de 7280 ha din totalul de 37814 ha terenuri arabile. Griul, orzul si rapita de toamna au avut de suferit din cauza secetei hidrologice din toamna-iarna,dar datorita faptului ca au fost introduse ingrasaminte minerale la timp,dar si a precipitatiilor recente situatia s-a ameliorat si culturile de toamna la moment sint in stare satisfacatoare.

In campania de primavara agricultorii cunosc si respecta toate cerintele agrotehnice: pregatesc solul dupa toate regulile,procura seminte certificate si cu o valoare biologica inalta, fertilizeaza si erbicideaza solul.

Pentru a beneficia de rezerva de umezeala agricultorii nostri au inceput semanatul culturilor de primavara si a culturilor tehnice mai devreme ca de obicei,respectinduse termenii optimi de insamintare in functie de temperatura la patul de germinare. Aprovizionarea cu seminte de calitate s-a facut din timp.

In raion soia se preconizeaza sa fie semanata pe suprafata de 10448 ha, floarea soarelui — 7979 ha, porumb — 5685 ha, cartof — 2330 ha, legume — 1010 ha, sorg — 983 ha.

Asa culturi ca orzul de primavara, mazarea, sfecla furagera, lucerna, cartoful, floarea soarelui, porumbul dar si unele legume  au fost semanate, plantele deja au rasarit uniform. Speram in timpul apropiat sa finalizam seamanatul soiei, sorgului si a legumelor.

In plantatiile pomicole s-a petrecut taiatul in uscat a pomilor. Pomicultorii au efectuat 3-4 tratari chimice inpotriva bolilor si daunatorilor. Pe alocuri ingheturile de primavara  au afectat culturile simburoase. Plantatiile de mar nu au avut de suferit. Insa consecintele grindinei din vara trecuta si seceta au influentat negativ la formarea roadei de fructe a anului curent. Ca rezultat se asteapta o rodnicie cu 20-25% mai mica la hectar. Dar speram  ca cu ajutorul tehnologiei de cultivare, protectiei, fertilizarii si irigarii sa sporim rodnicia si calitatea fructelor.

Investitiile, eforturile si munca depusa in sectorul agrar ne dau speranta ca vom obtine rezultate pe masura asteptarilor.

Iulia Jeleznii, sef Sectie agricultura, relatii funciare si cadastru Briceni

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X