Posta si timpul

  In convorbire cu Doamna director a sucursalei Centrului de Posta Edinet a «IS Posta Moldovei», Galina Mosoric, ne-a relatat: astazi in raion activeaza 35 oficii postale, 7 agentii postale, unde activeaza 140 de persoane. Dupa programul de lucru fiecare oficiu postal activeaza diferit, care depinde de volumul de lucru efectuat (numarul de plati sociale, trimiteri postale, corespondenta, abonare, s.a.) la fel si numarul de angajati din oficiu postal.

Dar si-a dat cineva intrebarea cum a aparut posta si ce a stat la baza formarii?

 

Prima «scrisoare» a fost trimisa in Mesopotamia cu 5000 de ani in urma, care prezenta o tabla din lut cu inscriptii. Secole intregi functia de ,,postas,, o reprezenta o persoana care comunica un mesaj verbal sau scris, aducand vestea in mod terestru sau maritim, in orice colt al lumii. Putin mai tarziu la transmiterea scrisorilor au inceput a folosi hulubii, cea mai rapida posta in trecut. Inca egiptenii, grecii si romanii au lasat mesaje scrise despre folosirea porumbeilor la transmiterea scrisorilor in scop comercial, diplomatic si actiuni militare. Grecii foloseau aceasta modalitate pentru a transmite numele invingatorilor la ,,Jocurile Olimpice”. Prin anii 1146-1173 in Egipt o pereche de hulubi costa 1000 de dinari.

Primul serviciu postal, bine documentat, este cel din Roma Antica. Organizat pe timpul imparatului Augustus Caesar (62 i. Hr. – 14 d. Hr.) era destinat exclusive corespondentei guvernamentale. Serviciile pentru cetateni au fost suplimentate mai tarziu.

Un rol important in dezvoltarea serviciilor postale l-a jucat reteaua de drumuri din Roma. Avand ca destinatie principal facilitarea deplasarii cat mai rapide a armatelor si avand o structura bine dezvoltata, drumurile Romei asigurau si transportul de marfuri si corespondenta. Pornind de la dictonul ,,Toate drumurile duc la Roma” ajungem la originea ,,Kilometrului zero” – o coloana de bronz aurita, pe care erau marcate capitalele provinciile romane. In acele timpuri, posta avea denumirea de cursus publicus ( posta guvernamentala) si era subordonata nemijlocit imparatului. Transportarea corespondentei terestre era asigurata cu ajutorul cailor, iar pe mare – cu cel al corabiilor. In localitatile mari erau amplasate statii postale care asigurau odihna si innoptarea calatorilor. Aceste statii erau amplasate, de obicei, la cale de o zi. Intre aceste statii (cale de o posta, 7-14 km) erau amplasate 6-8 statii mai mici (mutationes), unde erau schimbati caii.

Un moment important la formarea postei in Republica Moldova joaca semnarea ,,Tratatului de pace” de la Bucuresti la 16 mai 1812, in urma caruia se termina asuprirea turceasca asupra tarii, si boierului moldovean Scarlat Sturza – desemnat in functie de guvernator civil, I se acorda dreptul sa ,,instituie postele”.

Déjà la 31 decembrie 1851 in patrimonial Basarabiei activau 50 de statii de posta. Putin mai tarziu la 22 iulie 1858 au fost puse in circulatie primele marci postale.

La mijlocul sec. XIX functiona o statiune postal in raionul Edinet, un azil de noapte. De altfel, strada centrala se numea strada Postei. Statia era deservita de 10 cai, care era sufficient pentru a satisface cerintele calatorilor si a postei, in 1898 numarul de cai creste pana la 16 in legatura cu circulatia intense.

La 16 noiembrie 1992 Republica Moldova a devenit membru al Uniunii Postale Universale, formand cu celelalte tari membre un teritoriu postal unic.

Ne bucura faptul ca cei ce aleg a fi membru a acestei familii mari cu numele ,,Posta” indragesc aceasta meserie si activeaza zeci de ani. Eu personal activez mai mult de douazeci de ani.

Avem angajati care activeaza de multi ani, printre care: Stirbu Zinaida, care activeaza – OP Edinet, 43 de ani, Iatco Sofia – postas OP Edinet 39 de ani, Cebotari Nadejda – postas OP Viisoara – 38 de ani.

A cate 38 ani activeaza si angajatii din administratia postei, Socolova Zoia, Miscenco Irina, Pastrama Galina.

40 de persoane pana la 20 de ani. Le aducem multumiri deosebite pentru munca depusa si devotement.

Din cele 35 de oficii postale chiar nu as vrea sa evidentiez pe cineva fiindca toate isi indeplinesc obligatiunile la cel mai inalt nivel. Doar as vrea sa mentionez cateva oficii postale a caror sefi activeaza peste 20 de ani: OP Edinet – Monica Dovbenco – 26 ani; OP Fetesti – Teaca Tatiana – 21 ani; OP Lopatnic – Dulap Lilia – 26 ani; OP Parcova – Ganceacovschi Viorica – 23 ani; OP Tirnova — Tihovschi Dora – 23 ani; OP Cuconestii Noi – Caslinovschi Ala – 20 ani; OP Sofrincani – Cozlovschi Galina – 20 ani; OP Badragii Noi – Brecico Lucia – 20 ani.

La moment sunt oficii postale care de mai multi ani activeaza in incinta ori in cladirile aflate la balanta administratiei publice locale si cu regret nefiind proprietatea noastra , nu putem face reparatii, dar avem unele oficii care sunt reparate cu ajutorul APL, ca OP Corpaci, OP Tirnova, OP Parcova, OP Chetrosica Noua, OP Goleni, OP Hincauti, OP Rotunda, OP Hlinaia, pentru ce le aducem sincere multumiri. Le multumim si pentru ceea ca majoritatea primariilor au instalat scaune de asteptare in fata oficiilor postale pentru vizitatori.

Suntem recunoscatori pentru receptivitatea si atitudinea APL fata de oficiile postale din localitate. Ei foarte bine inteleg ca impreuna facem un lucru comun pentru locuitorii satului.

Pentru acordarea calitativa a serviciilor postale clientilor, angajatii nostril periodic in cadrul I.S. ,,Posta Moldovei” sunt organizate cursuri de instruire pentru sefii de oficii si specialist. Perfectionarea se face la Centrul de Instruire si Perfectionare Profesionala Balti.

Intreprinderea isi asuma toate masurile in ce priveste asigurarea protectiei securitatii si sanatatii salariatilor, inclusive pentru prevenirea riscurilor profesionale, asigurarea informarii si instruirii, precum si asigurarea organizarii si mijloacelor necesare.

Noi, in cadrul I.S. ,,Posta Moldovei” efectuam prestari de servicii de transferuri international de mijloace banesti.

 

 Lista tarilor si sitemelor internationale de transferuri banesti,

in colaborare cu care transferurile se efectueaza in valuta straina

 

 1. Italia EUR *
 2. Portugalia EUR *
 3. Polonia EUR **
 4. Romania EUR ***
 5. Spania EUR **
 6. Estonia EUR ***
 7. Bulgaria EUR **
 8. Grecia EUR **
 9. Franta EUR **
 10. Lituania EUR **
 11. Turcia USD **
 12. Slovacia USD **
 13. Sistemul ,,MoneyGram” EUR,USD **
 14. Sistemul ,,Western Union” EUR, USD **
 15. Sistemul ,,Contact” EUR, USD **
 16. Sistemul ,,Blizco” EUR, USD **
 17. Sistemul ,,Unistream” EUR, USD **
 18. Sistemul ,,Intelexpress” EUR, USD **
 19. Sistemul ,,Xpress Money” USD *
 20. Sistemul ,,Money Exchange” EUR, USD *

 

* — achitarea transferurilor banesti internationale sosite;

** — expedierea si achitarea transferurilor banesti internationale;

*** — expedierea si achitarea transferurilor banesti internationale si transferurilor , «contra ramburs».

 

Transferurile banesti internationale se efectueaza conform legislatiei Republicii Moldova si conditiilor Acordurilor incheiate intre I.S. ,,Posta Moldovei” si Administratiile postale ale altor state.

Pana la 10000 de lei – fara prezentarea documentelor justificative.

Dupa cum am mentionat noi suntem membru al Uniunii Postale Universale si iata care sunt serviciile postale incluse in sfera serviciului postal universal:

Furnizorul de serviciu postal universal asigura furnizarea serviciilor postale incluse in sfera serviciului postal universal, si anume:

Colectarea, sortarea, transportul si distribuirea trimiterilor postale interne si international cu o greutate de pana la 2 kg;

Colectarea, sortarea, transportul si distribuirea coletelor postale interne si international cu o greutate de pana la 10 kg;

Distribuirea coletelor postale cu o greutate de pana la 20 kg, expediate din afara teritoriului Republicii Moldova catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia;

Serviciul de trimitere recomandata interna sau international;

Serviciul de trimitere cu valoare declarata interna sau international;

Colectarea, sortarea, transportul si distribuirea cecogramelor interne si internationale cu o greutate de pana la 7 kg;

Autoritatea de reglementare poate mari limita de greutate prevazuta la subpct. 2) pana la cel mult 20 kg si poate stabili conditii special pentru livrarea la domiciliu a coletelor postale respective.

 

 Servicii postale de baza

Furnizorul de serviciu postal universal asigura acceptarea, prelucrarea, transportul si distribuirea trimiterilor postei de scrisori si a coletelor postale.

Trimiterile postei de scrisori include:

Trimiteri prioritare si non-prioritare pana la 2 kg;

Scrisori, carti postale, imprimate si pachete mici pana la 2 kg;

Cecograme (trimiteri pentru nevazatori) pana la 7 kg;

Saci speciali continand ziare, publicatii periodice, carti si documente tiparite similar, pe adresa aceluiasi destinatar si aceleasi destinatii, denumiti ,,saci M” cu greutatea pana la 30 kg.

 

 Coletele postale pot fi pana la 20 kg.

Limitele de greutate superioara a 20 kg se aplica facultativ anumitor categorii de colete postale, iconditiile specificate de Regulamentul privind coletele postale al Uniunii Postale Universale.

In scrisori simple si recomandate interne si international se expediaza mesaje scrise, hartii de afaceri, chitante, facturi, conturi, fotografii, carti postale illustrate si alte produse poligrafice similar. In scrisori cu valoarea declarata interna se expediaza obiecte, documente, hartii de valoare, fotografii, marci postale, manuscrise care prezinta pentru utilizatori o anumita valoare. In scrisori cu valoare declarata international se expediaza hartii de valoare, documente sau obiecte de valoare. In pachete mici se expediaza obiecte sau mostre de marfuri.

Necatind la faptul ca astazi majoritatea au in posesie telefoane mobile performante, calculatoare se mai scriu si scrisori atit locale, republicane cit si internationale.

Numai de la inceputul anului curent pina in prezent am receptionat si am distribuit peste 10000 de scrisori.

Toate serviciile enumerate sunt accesibile in fiecare oficiu postal al raionului.

Un punct bolnavicios pentru postasii nostril, care nu poate fi asigurat de noi, sunt cainii vagabonzi din oras. De mai multe ori postasii au fost atacati de caini si chiar muscati. Salariatii au fost aprovizionati cu scurte de iarna, incaltaminte de toamna si iarna. Cu biciclete se planifica sa fie dotati, dar prin sate cred ca nu este usor sa mergi pe bicicleta.

Intr-adevar, tot colectivul, necatand la varsta,din prima zi a pandemiei si pana in present sunt la datorie. Gratie faptului ca am fost dotati cu toate cele necesare de catre Administratia I.S. ,,Posta Moldovei” —  masti, manusi, dezinfectanti, vizier personale, PET-G ca protective de igiena a fetei, toti salariatii sunt bine.

Toate platile: pensile, platile sociale, au fost si sunt distribuite la domiciliu, dar vreau sa va comunic ca sunt persoane care refuza si doresc sa vina singuri la oficiu postal pentru a ridica platile, totodata sa-si achite si serviciile comunale.

In toate localitatile raionului la distribuirea pensiilor si platilor sociale la domiciliu, alaturi de postasi au fost si colaboratorii inspectoratului de politie, pentru ce le aducem multumiri.

Sunt mandra ca fac parte din acest colectiv minunat, muncitor si devotat pentru tot ceea ce fac. Le transmit multumiri pentru munca de zi cu zi si cele mai calde urari de bine.

Galina Mosoric, director a sucursalei Centrului de Posta Edinet

 

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X