Direcția situații excepționale mun. Edineț aduce la cunoștință…

  Direcția situații excepționale mun. Edineţ aduce la cunoștință  că pe teritoriul de competență au fost înregistrate în preioada dată 86 incendii și anume în raionul Edineț 32 incendii, raionul Briceni 19 incendii, raionul Ocnița 23 incendii și raionul Dondușeni 12 incendii.

Totodată în perioada dată a anului 2020 au fost înregistrate 7 cazuri de deces a persoanelor în urma incendiilor: r. Ocnița 5 persoane decedate, inclusiv 2 copii minori, r. Edineț 1 persoană decedată și r. Dondușeni 1 persoană dacedată, în comparație cu anul 2019 cînd au fost înregistrate 5 cazuri de deces.

În rezultatul analizei se constată că cele mai multe incendii sunt înregistrate în sectorul locativ cu peste 74,39% din numărul total a incendiilor și mijloace de transport cu peste 15,85% din numărul total a incendiilor.

Totodată conform analizei s-a stabilit că numărul majorat de decese în urma incendiilor se atestă în perioada rece a anului, odată cu scăderea temperaturii atmosferice. Persoanele decedate în urma incendiilor raportate la vîrstă sunt cu media de vîrstă de peste 55 ani, totodată fiind înregistrați decedați 2 copii minori în urma unui incendiu din s. Lipcnic raionul Ocnița.

Incendiile produse pe parcursul anului 2020 au condus la pagube materiale în sumă de 28 mln 459 mii lei, iar datorită intervenției promte a echipelor de salvatori și pompieri, de la incendii au fost salvate bunuri materiale în valoare de peste 37 mln 844 mii lei.

Cele mai multe incendii produse pe parcursul anului 2020 sunt ca rezultat a imprudenței cu focul deschis- 12 incendii, încălcarea regulilor de exploatare a echipamentului electric- 10 incendii, defecte ale sobei și canalului de evacuare a fumului – 10 incendii.

Avînd în vedere că temperaturile au scăzut, Direcția situații excepționale mun. Edineț recomandă cetățenilor care utilizează la încălzirea locuințelor sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire să ia următoarele măsuri  specifice de prevenire a incendiilor în locuințe.

1) Asigurați verificarea, curățarea și repararea, dacă este cazul , a coșurilor de fum de către o persoană specializată;

2) Nu folosiți decît materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și evitați supraîncălzirea acesteia;

3) Nu folosiți soba de cît cu ușița închisă;

4) Așezați o tăviță metalică în fața sobei, în dreptul ușiței.

5) Nu așezați în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

6) Nu dormiți cu soba aprinsă;

7) Verificați integritatea aparatelor și mijloacelor de încălzire electrice;

8) Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcțiune;

9) Dotați locuințele cu detectoare autonome optico-electronice de fum cu avertizare sonoră, pentru minimalizarea riscului de producere a incendiului.

Cetățeni, nu uitați! Printr-un comportament preventiv, vă salșvați viața!

Vitalie Șchiopu, Șef adjunct al Direcției situații excepționale mun. Edineț, colonel al s/intern

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X