TURISMUL RELIGIOS DIN RAIONUL EDINEȚ

  De sute de ani meleagurile Republicii Moldova sunt străjuite și luminate de mănăstiri și schituri, care până în ziua de azi ocrotesc liniștea sufletească a poporului nostru. Aceste lăcașe sfinte de-a lungul anilor au crescut și educat generații întregi de cărturari și dascăli ai sufletului. Biserica Ortodoxă este focul veșnic ce luminează și oferă căldură sufletelor creștinilor, ea a insuflat viața în popor și a menținut-o pe timpul războaielor, deportărilor și chiar și pe vremea ateismului. Biserica creștin-ortodoxă hrănește întreaga ființă cu credință, pace și binecuvântare.

Raionul Edineț cuprinde câteva biserici și o mănăstire ce au în spatele lor ani grei și istorii copleșitoare. Cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă, Secția Cultură Edineț vă invită să faceți cunoștință cu mănăstirea și bisericile din raion, ce posedă o valoare impunătoare, sugerând poveștile lor uimitoare.

 

ISTORIA MĂNĂSTIRII ȘI BISERICILOR DIN RAIONUL EDINEȚ

 

Mănăstirea Zăbriceni cu hramul „Nașterea Domnului”

 

După ce în 1998 a fost înfiițată Episcopia de Edineț și Briceni (în cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Moldovei), arhipăstorul acestei noi eparhii, Preasfințitul Episcop Dorimedont, a demarat o activitate pastorală și misionară foarte intensă, printre care și înființarea Mănăstirii „Nașterea Domnulu” din s. Zăbriceni, r. Edineț. Acest lucru s-a întâmplat acum 21 ani, la 4 august 1999.

Din ziua înființării sale și până astăzi, Mănăstirea este condusă spiritual și administrativ de arhimandritul Damian (Burlacu), care împreună cu alți aproximativ 20 de părinți și frați, formează obștea monahală de astăzi de la Zăbriceni.

Hramul principal al Mănăstirii este sărbătoarea „Nașterea Domnului”, în cinstea căreia există un sobor impunător. Sfintele slujbe se săvârșesc și în alte 4 paraclise: cu hramul în cinstea Sf. Maria Magdalena și Sf. Mc. Foca, Cuv. Paisie de la Neamț și Siluan Athonitul, Sf. Ioan Teologul, Sf. Maxim Mărturisitorul. Mănăstirea îi cinstește în mod deosebit pe Maria Magdalena și Sfântul Sfințit Mucenic Foca, prăznuiți la 4 august – ziua în care s-a înființat Mănăstirea.

În paraclisele mănăstirești, unde se fac zilnic slujbe, sunt mai multe părticele de sfinți, precum și copiile Icoanei Născătoarei de Dumnezeu „Grabnic-ascultătoarea”, „Povățuitoarea” și „Pantanassa”.

 

Biserica de lemn „Sfânta Treime” din s. Târnova

 

Biserica de lemn din s. Târnova a fost deschisă în anul 1812. Aceasta este construită din lemn, iar fundamentul ei fiind din piatră. Din cauza timpului nemilos și a anilor ateismului s-a distrus pictura murală a bisericii, dar vechile icoane s-au păstrat datorită oamenilor credincioși din localitate, care au apărat biserica cu dârzenie. În acest lăcaș sfânt și astăzi se desfășoară servicii divine.

 

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din s. Rotunda

 

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din satul Rotunda a fost înființată în anul 1802. Pe parcursul existenței sale, acest lăcaș sfânt a fost reparat și reconstruit de mai multe ori. În anul 1941 biserica a fost ridicată pe un soclu de piatră, iar în 1990 a fost reconstruită în conformitate cu arhitectura veche. Pe teritoriul bisericii se înalță o clopotniță de lemn cu înălțimea de 12 m.

Și alte 10 lăcașe sfinte vă așteaptă cu ușile deschise și cu lumina credinței în incinta lor, precum:

Biserica „Sfântul Vasile” or. Edineț (1870);

Biserica „Sfânta Treime” or. Cupcini (1925);

Biserica „Sfânții Apostoli Petru și Pavel” s. Brătușeni (1873);

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” s. Fîntâna Albă (1740);

Biserica „Sfânților Arhangheli Mihail și Gavriil” s. Alexandreni (1844);

Biserica „Sfânta Treime” s. Volodeni (1830);

Biserica „Sfânților Arhangheli Mihail și Gavriil” s. Hincauți (1806);

Biserica din s. Trinca (1846);

„Sfânta Biserică”  s. Burlănești (1860);

Biserica „Sfântul Nicolae” s. Onești (1799).

 

 

 

 

Добавить комментарий

X

Pin It on Pinterest

X